Какво ще прави гръцкият премиер в Белия дом?

След фиаското от предишните месеци, когато се носеха слухове, че гръцкият премиер ще посети Вашингтон и ще присъства на голям американско-еврейски форум, Андонис Самарас в крайна сметка ще прекрачи прага на Белия дом на 8 август.

Несъмнено, датата не е възможно най-добрата. Американският конгрес ще е затворен заради ваканция, същото важи и за Международния валутен фонд (МВФ). Все пак обаче премиерът и неговата група съветници трябва да се опитат да извлекат максимални облаги от тази визита. Най-вече те не трябва да превърнат пътуването до САЩ в шанс за фотоснимки.

За да открият обаче как да постигнат това, е нужно да идентифицират причините, поради които Гърция не бе засечена подобаващо от американските радари в последните месеци.

Написаното през последните дни, че решението на американския президент Барак Обама да се срещне със Самарас е знак за подкрепа към Гърция, са само евтини думи, които просто спомагат за написването на красиви и приятелски заглавия. Нищо повече.

Защото посещението, по всичко личи, ще е кратко, а това означава, че то трябва да бъде отлично и целенасочено подготвено. Програмата на тази визита все още се пише, но премиерът не бива да пропилява времето, предвидено в нея за незначителни срещи, като например с хора от гръцката общност в Америка.

Първата и най-важна папка, която Самарас трябва да държи в ръце при посещението си в САЩ, е свързана с енергетиката. Той не бива да се впуска да дава обяснения за бъдещи планове, като тези за находищата на въглеводородите, и да обяснява кога и как те ще бъдат открити.

По принцип е необходимо Самарас да повтори значението, което има за интересите на Запада изборът на Трансадриатическия газопровод ТАР и да представи план за това как Гърция може занапред да се превърне в сигурен възлов, разпределителен център за енергийното снабдяване на Европа.

Гръцките предложения следва да бъдат вкарани в рамките на една структурирано двустранно сътрудничество. Ако има повече време, може би трябва да се потърси възможност за присъствие и на министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени във Вашингтон. Тъй като това изглежда трудно за осъществяване, би било полезно да бъде уредено някакво негово посещение по-късно. Атина се нуждае от американско ноу-хау за различни сектори, в това число и за енергийния пазар.

Наред с това, след оттеглянето на руския гигант Газпром от търга за гръцката газова компания ДЕПА, Атина трябва да поиска от Вашингтон да прояви по-силен интерес към тази приватизационна сделка. Не е възможно американци и европейци да протестират заради евентуална покупка на ДЕПА от руснаците и да няма нито една сериозна оферта от тях. Какви ли не неоправдани слухове се носят, но Самарас трябва да е ясен – да поиска американско съдействие и да изтъкне ролята на ДЕПА например, за газова връзка с България .

Енергийната папка на Самарас трябва да включва и тема за случващото си в Източното Средиземноморие, включително и по проблема за Кипър. Защото САЩ е единствената страна, която може да види конкретния район с геополитическо око. Очевидно е, че американската страна ще се активизира по този въпрос за разделения остров след октомври.

За разлика от американците обаче, европейците са заложници на протакането и усилията им са откъслечни. Самарас е длъжен да каже на американските си събеседници и да не се поколебае да обсъди с тях начините, по които ще става преносът на природен газ, открит в Израел и Кипър до западния пазар.

В момента изглежда, че се прави опит да се съчетае преносът на гориво чрез LNG-танкери за втечнен газ и транзитиране на синьото гориво през Турция. Гръцката страна трябва да покаже предимствата на LNG, да изтъкне ролята, която би могъл да играе гръцкият търговски флот и да убеди, че в един такъв размирен район има способността да бъде стабилизиращ фактор.

Само по този начин тя може да стане привлекателна за американските инвестиции, за които неведнъж сме слушали, но не сме ги видели. А възможни инвестиции в енергийния сектор ще дадат своето отражение и на реалната икономика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.