Путин ще отказва Украйна от ЕС

Руският президент Владимир Путин се готви на 27 юли да направи посещение в Киев по случай тържествата за 1025-ата годишнина от покръстването на Киевска Рус, твърдят източници на „Комерсант“.Според неназован събеседник на вестника Путин ще обсъди с украинския си колега Виктор Янукович най-острите въпроси от двустранните отношения.

Експерти смятат, че „за Владимир Путин визитата е едва ли не последен шанс да разубеди президента на Украйна, който планира сближаване с Европейския съюз“, пише изданието.

Тези планове „може да станат неотвратими след есенната лидерска среща на Източното партньорство във Вилнюс, където се очаква подписването на споразумение за политическо асоцииране на Украйна в ЕС и създаване на зона за свободна търговия между тях“, коментира всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Тази стъпка ще е далеч по-сериозна от подписания на 31 май меморандум за сътрудничество между Украйна и Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан), смята украинският аналитик Володимир Корнилов.

„Договореностите, постигнати в Минск, са миниатюрна стъпка в посоката, нужна на Москва. Срещата на върха във Вилнюс може да зачеркне това символично постижение, да се превърне в сериозно поражение за Москва“, казва Корнилов. „Докато е в Киев, Владимир Путин със сигурност ще направи опит – един от последните, да убеди Виктор Янукович да се откаже от интеграцията с ЕС“, прогнозира той.

Според източник на „Комерсант“ в дипломатическите среди Москва вече неведнъж е предупреждавала Киев, че го очакват „негативни последици от присъединяване към зоната за свободна търговия с ЕС“.

Има опасност, че през Украйна в Русия ще започнат да влизат стоки от реекспорт, а на пазарите в Митническия съюз ще бъдат изтласкани украински стоки, станали неконкурентоспособни в самата Украйна спрямо европейските. При това положение Русия и другите членки на Митническия съюз ще трябва да се защитават, а това крие големи икономически и политически рискове за Украйна, посочва неназованият дипломат.

За президента на Украйна нещата няма да са по-лесни, отколкото за госта му, заявява обаче украинският наблюдател Дмитро Понамарчук.

Според него по време на срещите Янукович няма да забравя нито за форума във Вилнюс и замисляното сближаване на Украйна с ЕС, нито за „болезнената реакция на част от украинското общество, щом се говори за славянско или православно братство с Русия“. Затова Янукович „ще бъде принуден да проявява повишена предпазливост“, допълва политологът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.