САЩ и вътрешната надпревара във въоръжаването

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

На фона на ожесточения дебат, породен от трагедии с използване на оръжие като убийството на Трейвън Мартин във Флорида, гражданите в много щати тихо и законно се въоръжават в тревожни мащаби, което намалява оптимизма, че ще бъдат наложени ограничения върху неудържимата култура на притежание на огнестрелни оръжия в САЩ.

През миналата година във Флорида са издадени над 173 хиляди разрешителни за скрито носене на оръжие, даже по времето на процеса по случая Мартин. Това е ръст от 17 на сто – два пъти по-голям от равнището преди пет години, вследствие на което сега във Флорида въоръжените граждани стават повече от един милион.

Тази тенденция е също толкова ясно изразена в дванадесет други щата, в които през 2012 г. на цивилни са били издадени общо над половин милион разрешителни за притежание на оръжие – бум, който няма особени признаци да отслабне, както установява проучване на „Уолстрийт джърнъл“. И докато шест щата приеха по-строги закони за оръжията след избиването на деца в Нютаун, Кънектикът, политиците в други 20 щата успешно бяха подтикнати от оръжейното лоби да облекчат законодателството за скрито носене на оръжие, твърди Правният център за превенция на насилието с оръжие.

Илинойс, последният от 50-те щата със забрана върху скритото носене на оръжие, приключи този месец съпротивата си след съдебно решение, свързано с Втората поправка*. Обезпокоителен поврат извършиха щатските законодатели там с приетия закон, който не налага ограничения върху броя на оръжията и мунициите, които могат да се носят от всеки, които има разрешително. Освен това законът позволява на притежателите да внасят оръжията си в ресторанти, в които продажбата на алкохолни напитки не надвишава 50 на сто от брутния приход на заведението (такива са нюансите на предпролагаемата загриженост за сигурността законодателите).

Броят на американците с разрешителни за скрито носене на оръжие сега възлиза на около осем милиона, сочат консервативни оценки на Сметната палата. Флорида, който е лидер в законодателния скандал, задейства през 2005 г. първия закон, наричан „Отстоявай имота си“. Законът създаде смъртоносен прецедент, изразил се в случая с Трейвън Мартин и утрояването на броя на оправданите убийства в щата. Над 30 други щата последваха този модел и разпростряха традиционната доктрина за самозащита върху улиците, далеч отвъд дома на притежателя на оръжието. Във вторник генералният прокурор Ерик Холдър уместно заклейми тези закони като неразумно подканяне към „сеене на опасни конфликти в нашите квартали“.

Тази година Мисисипи отиде дори по-далеч в ненамесата на правителството в надпреварата във въоръжаването, приемайки закон, който позволява на пълнолетните да носят явно оръжието си на публични места, без да се изисква за това разрешение. Понастоящем окръжният прокурор в Джаксън и други служители в правоохранителните органи оспорват в съда част от този закон в духа на Дивия запад. Те питат какво би се случило, когато полицаи се опитат да потушат размирици в нощен клуб, в които са замесени нахакани пиячи, въоръжени и готови да вадят оръжие.

Политици от законодателните събрания не изразяват безпокойство от тези въпроси, като малодушно се придържат към догмата на оръжейното лоби и игнорират призивите на обществото за безопасност. Белият дом наскоро се видя принуден да издаде наръчник с напътствия как сградите за богослужения да се подготвят за бедствия като масова стрелба по богомолците.

Ако ситуацията стигне до „бягство, прикриване или съпротива“, внушава наръчникът, „пожарогасителите или столовете“ може да послужат като оръжие срещу въоръжените. Тази брошура е жалко напомняне за това колко малко са направили политическите лидери за защитата на гражданите от вилнеещата оръжейна култура в страната.

БТА

* Втората поправка на американската конституция формулира правото за притежание и носене на оръжие.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.