Здравословен туристически бум в пакистански Кашмир

Франс прес

В зелената долина на пакистански Кашмир, в подножието на Хималаите, хотелиерите въртят златен бизнес, след като китайците изградиха нов път. Защото въпреки атентатите, Пакистан има и някои успехи.

Западните туристи избягват от години заснежените хималайски върхове на север от Пакистан, разположени между Индия и Китай в район, смятан за лагер за обучение на въоръжени ислямисти.

Освен това за Кашмир спорят двата атомни гиганта, Индия и Пакистан, които водиха две войни за контрола над него. А убийството на 10 чужди алпинисти миналия месец – американец от китайски произход, двама китайци, литовец, непалец, двама словаци и трима украинци – извършено от въоръжена ислямистка групировка само на 114 км на запад, в съседния регион Гилгит-Балтистан, само засили опасенията на туристите

Но благодарение на построения от китайците нов път и прекратяването на огъня, което изглежда трайно, стотици хиляди пакистанци откриват езерата с кристално чиста вода и ледниците в долината Нилум в Кашмир. Местните туристи прииждат и носят ценни приходи на един от най-бедните райони на Пакистан.

„Все пак остават известни опасения, но като цяло се радваме на престоя и ще останем, колкото е предвидено“, заявява Мохамед Амир, пакистански адвокат, който е на почивка със семейството си в долината Нилум.

„Нападението (срещу чуждестранните алпинисти) бе извършено от врагове на Пакистан. Близките ни се обадиха веднага след това, но ние сме в безопасност и си прекарваме добре“, добавя Муназа Тарик, студент от южния мегаполис Карачи.

Наричана от местното население „земен рай“, през 2005 г. долината Нилум преживя истински ад, когато силно земетресение разтърси Северен Пакистан и взе над 70 хиляди жертви.

Природата е великолепна

600 хиляди души са посетили миналата година долината Нилум, срещу 130 хиляди през 2010 г., преди китайците да изградят новия път, свързващ очарователното място с Музафарабад, столицата на пакистански Кашмир, според Шела Вакар, служителка в местното министерство на туризма.

„Бумът се дължи на прекрасния път, свързващ долината Нилум с Музафарабад. Ситуацията е спокойна и при Линията на контрол (разделяща индийски и пакистански Кашмир) . . . Районът е прекрасен и няма опасения, свързани с тероризма“, заяви тя пред АФП.

В престрелки през индийско-пакистанската граница в началото на годината загинаха шестима войници. Но веднага след този случай двамата исторически съперници намалиха напрежението. Новият пакистански премиер Мохамад Наваз Шариф обяви подобряване на отношенията със съседна Индия за един от при-оритетите си.

В наши дни само в долината Нилум са регистрирани 115 къщи за гости и хотели, докато 2010 г. не е имало нито един, местният комисар Мохамад Фарид. След нападението срещу алпинистите – най-тежкото срещу чужденци в Пакистан за десет години, властите засилиха мерките за сигурност, включително чрез налага-не на полицейски час от 22 ч. Но те не очакват насилието да се разпространи в Кашмир.

„Няма съмнение, че този инцидент навреди на имиджа на страната пред туристите в чужбина, но това няма да засегне туризма в Кашмир, защото повечето посетители тук са пакистанци“, смята Абдул Салам Бут, министър на туризма в пакистански Кашмир.

Хотелите и ресторантите в долината Нилум постоянно са пълни. Четирийсетгодишният Мохамад Авайс управлява ресторант, много селски къщи и организира туристически обиколки в долината. „Хората могат да се занимават с пешеходен туризъм, да карат кану, преходи и риболов. Природата е великолепна. След като веднъж влязат в долината, туристите не искат да я напуснат“, радва се той.

Този бум е повече от добре дошъл за бедния район, където по традиция мъжете оставят семействата си, за да търсят работа в големите градове. Земеделците продават череши, сливи и кайсии на туристите, а работните места за готвачи, шофьори и туристически гидове се увеличават.

Но липсата на пътища в някои части на Кашмир пречи дори на местните туристи да се насладят на всички прелести на района. „Все още има прекрасни места в нашия край, до които туристите нямат достъп“, съжалява Каваджа Абдул Самад, който мечтае да открие свой хотел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.