САЩ: Конгресът и правителството спорят за израелските визи

Асошиейтед прес

Правителството на американския президент Барак Обама и Конгресът може скоро да влязат в конф-ликт заради законопроект, който ще позволи на израелците да посещават САЩ без визи, но не изисква изцяло реципрочно отношение към всички граждани на САЩ, които искат да посетят еврейската държава.

Присъединяването на Израел към 37-странната Програма за отмяна на визите за САЩ е най-спорният елемент от двата по-широки законопроекта за двустранните отношения, засягащи всичко от подобряването на киберсигурността до засилването на икономическото сътрудничество. Депутатът от Камарата на представителите, републиканката Илеана Рос-Лейтинен се надява да получи одобрението на Комисията по външните работи на Камарата преди разпускането на Конгреса през август. Представеният от сенатор Барбара Боксър вариант на документа набира поддръжници в Сената.

И двата документа ще създадат нова категория за американските съюзници – „важен стратегически партньор“ – и посочват Израел като единствената такава страна. Те призовават за включването на Израел в списъка на страните, чиито граждани могат да посещават САЩ за период до 90 дни, без да се нуждаят от виза, стига да се регистрират по електронен път, преди да се качат на самолета.

Администрацията и някои депутати от Конгреса се опасяват, че законът не прави достатъчно, за да премахне израелската дискриминация срещу палестинците и американците от арабски произход, които искат достъп до израелска територия. Според тях Израел не изпълнява и други изисквания на програмата.

Предложеният от Сената документ, например, иска от израелското правителство само да положи „всички усилия в границите на разумното, без да излага на опасност сигурността на израелската държава, за да гарантира, че реципрочни привилегии при пътуване ще получават всички граждани на САЩ“. Документът ще позволи на Израел да се включи в програмата, без да е изпълнил условието да се удовлетворяват минимум 97 на сто от исканията за американски визи, подадени от негови граждани.

Документът на Камарата има очевидната подкрепа и на двете партии, като е получил подкрепата на над 300 депутати. Сенатската инициатива има подкрепата на 45 сенатори, с което е близо до мнозинство. Тя вероятно ще бъде разгледана от Сенатската комисия по външните работи през септември.

Някои критици внимават да не изказват резервите си публично, за да избегнат открит спор с близък съюзник, с поддръжниците на законопроекта или с могъщото произраелско лоби – Американско-израелския комитет по обществените въпроси (AIPAC), което се бори за приемането на мярката.

Боксър заяви пред АП, че законът ще облагодетелства гражданите на САЩ, като специално изиска от държавните секретари и министрите на вътрешната сигурност да гарантират, че Израел прави всичко възможно, за да облекчи пътуванията за американци, преди да се включи в Програмата за отмяна на визите за САЩ. „Двупартийният закон ще даде на САЩ средство за натиск, за да гарантира, че Израел посреща радушно американците в страната“, заяви тя.

Критиците обаче смятат, че са открили проблематична вратичка в законопроектите.

Миналия месец 15 конгресмени от Демократическата партия и 1 от Републиканската изпратиха писмо до израелския посланик във Вашингтон, в което изразиха загриженост, че израелските гранични служби проявяват „очевидно различно отношение, задържат и отказват да допуснат на територията на страната аме-рикански араби и мюсюлмани“. Те са поискали еднакво отношение към всички, сочи писмото, с което се сдоби АП.

Един от цитираните случаи е този на Нур Джуда, учителка във финансирано от САЩ училище на Западния бряг, на която два пъти е бил отказан достъп до Израел, въпреки че е имала валидна многократна виза. Конгресмените се оплакват също, че Израел издава на някои американци ограничаващи визи, които им позволяват достъп само до контролираната от палестинците територии, но не и до Израел, което ги при-нуждава да пътуват по суша от Йордания, вместо да пристигнат на международното летище в Тел Авив.

Посочени са и случаи, при които израелски гранични служители задържат американци на границата пора-ди политическите им убеждения и случаи, при които граждани на САЩ са били принудени да осигурят на властите достъп до личните си електронни адреси, като алтернативата им е била да бъдат депортирани.

„Изпитваме изключително силни опасения за закона. Той позволява дискриминиране на американски граждани от чужда страна“, заяви Абед Аюб, директор по правните въпроси на Американо-арабския комитет против дискриминацията. „Осъдително е членове на Конгреса на САЩ да позволят подобни неща да се случват“.

Държавният департамент и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ са изразили подобни, макар и по-ограничени аргументи по време на срещи на закрити врати с конгресмени, твърдят запознати с фактите служители. Те са пожелали анонимност, защото нямат разрешение да говорят публично по въпроса. Те заявиха, че администрацията работи с Израел за подобряване на методите му на граничен контрол, както и с Конгреса по формулировката на евентуален бъдещ законопроект. Държавният департамент отказа коментар.

В отговор на конгресмените, датиран от 12 юни, отиващият си израелски посланик заяви, че при пристигането си в Израел американците получават „всички права, които им се полагат“.

„Предвид предизвикателствата към сигурността, пред които сме изправени, полагаме всички усилия в тази насока“, пише Майкъл Орен на конгресмените Кийт Елисън и Андре Карсън, двамата мюсюлмани, избра-ни за членове на Конгреса, както и на останалите, подписали писмото.

Конкретно по случая с Джуда, Орен заяви, че действията са предприети по препоръка на израелските сили за сигурност и че пред нея са открити всички правни методи за защита. Но той определи подобни случаи като рядкост.

Орен посочи, че общо на 142 американски граждани е бил отказан достъп до Израел миналата година, а 626 000 са били допуснати. Това означава откази от 0,023 процента или един на 4400 души. Делът на израелците, получили отказ за американска виза, е 5,4 процента, отбеляза той.

Посланикът защити и различното отношение на Израел към американците, които са в палестинския регистър. На тези хора се позволява да влизат и да живеят на палестинска територия, заяви той, но не винаги имат право да влязат в Израел, поради създадени преди десетилетия правилници за сигурността, влезли в сила по време на рязкото покачване на израелско-палестинското насилие.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.