Белгийската монархия устоява на скандалите, но е лишена от блясък

Франс прес

В момент, когато крал Албер Втори предава щафетата на своя син Филип, белгийската кралска фамилия остава световно уважавана институция въпреки серия от скорошни скандали, но и не предизвиква прехласване.

И докато целият свят е обърнал поглед към Лондон за раждането на „кралското бебе“, абдикацията в неделя на белгийския суверен и интронизацията на крал Филип не предизвикват „монархическа мания“.

Отсъствието на високопоставени особи в неделя в Брюксел разочарова специализираната преса. „Жалко. Без чуждестранни гости, без хубави рокли“, съжалява холандското списание „Роялти“ (Royalty“).

Любопитството на френската публика „няма нищо общо с интереса към Монако и към английската кралс-ка фамилия, които в известен смисъл са заместващите кралски семейства на Франция“, смята редакционният директор на „Пари мач“ Оливие Ройан.

За да се увеличат продажбите, е нужно „напрежение, мечта, любов, вълшебна приказка, драма“, докато в Белгия „няма много емоция или разкош“, споделя Коломб Пренгл, главна редакторка на списанието „Поан дьо вю“ (Pointe de vue).

Продавачка, разположила се близо до централния площад в Брюксел признава, че е продала едва стотина тениски с щампа на името „Албер“ и сърце.

А за последното си пътуване във Фландрия в сряда крал Албер и кралица Паола бяха посрещнати едва от стотина симпатизанти.

„Монархията загуби от популярността си, най-вече сред младите хора, които я смятат за старомодна“, потвърждава Мишел Марто, главен редактор на вестниците от белгийската група „Зюдпрес“ (SudPresse).

В период на икономическа криза начинът на живот на крал Албер и множество скандали направиха белгийците по-критични.

Най-напред беше разкритието за съществуването на предполагаемата извънбрачна дъщеря на краля Делфин Боел.

Името на по-младият син на краля принц Лоран след това беше споменато в афера с отклоняване на средс-тва от морския флот, а след това той беше разкрит, че пътува с неясни цели до Либия и Демократична република Конго.

В началото на 2013 г. пресата разкри, че вдовицата на крал Бодуен, кралица Фабиола, е създала „частни фондации“. Заподозряна, че е искала да избегне данъците в полза на своите племенници, тя отрече.

Като се изключат желаещите независимост фламандци, които мечтаят за разделяне на страната, „кралска-та институция като цяло не е поставена под въпрос“, констатира Мартин Дюбюисон от всекидневника „Соар“. Причината е, че правителството най-после се зае с модернизацията, за която мнозина настояват. Принц Лоран беше озаптен, а сумата на държавните „дотации“ за членовете на кралското семейство беше сериозно намалена.

Кралица Фабиола изгуби две трети от дотацията си, а Албер, след като се пенсионира, ще получава само 923 000 евро срещу 11,5 милиона, които получава в момента.

В добавка кралят и неговото семейство ще трябва да свикнат да плащат данък върху доходите си и данък добавена стойност. „За пръв път в историята на нашата страна общите разходи за монархията ще намалеят“, уверява премиерът Елио ди Рупо.

Една слабо агресивна популярна преса и известна въздържаност най-вече по линия на франкофоните, свързани с опасението да не се застраши съществуването на страната заради атаките към монархията, също са обяснение за умереността на критиките.

Белгийските суверени никога не се стремели да стоят в светлината на прожекторите, както Кейт и Уилям или княжеското семейство на Монако. „За тях по-скоро валиден е девизът „За да живеем щастливо, живеем скрити“, подчертава Мартин Дюбюисон. И това не пречи на белгийците, които уважават личния живот на своите управници.

И ако бъдещият крал Филип е отбелязал успехи, най-вече по време на многобройните си икономически мисии в чужбина, той тепърва трябва да подобрява усета си за комуникация – неговото слабо място. Дво-рецът вече започна да развива човешкото му измерение като в края на май го накара да пробяга 20 км в Брюксел сред хиляди анонимни джогъри.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.