Тимошенко се надява на Европейския съд

в. Независимая газета

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Тази седмица Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да гледа втория иск по делото на Юлия Тимошенко – за причините и същността на обвиненията, донесли й седемгодишна присъда. Ще се произнесе навярно едва през 2014 г. Още през август 2013 г. обаче ще влезе в сила първото решение на ЕСПЧ от края на април, според което арестът на Тимошенко е бил незаконен като мярка за неотклонение. Европейците предлагат на Киев да използва момента и ако не освободи бившата премиерка, поне да я изпрати на лечение в чужбина.

Защитникът на Тимошенко Сергий Власенко заяви пред украински журналисти, че за да се изпълни първото решение на ЕСПЧ, Тимошенко трябва да бъде освободена от началото на август. Според местни юристи обаче Власенко манипулира фактите – решението на съда засяга само пребиваването в следствения арест, а в момента бившата премиерка излежава постановена присъда.

ЕСПЧ информира едва тази седмица, че започва да гледа случая по същество – сиреч да анализира причините за образуване на наказателното дело (във връзка с превишаване на служебните пълномощия при сключване на газови договори с Русия през 2009 г.) и законността на присъдата.

Както разказа Назар Кулчицки, пълномощник на украинското правителство по въпросите на ЕСПЧ, европейската процедура предвижда възможност кабинетът в Киев да прави забележки по същество до 23 октомври. След това защитата на Тимошенко ще получи един месец, за да коментира тези забележки. Следва още един месец, за да бъдат събрани допълнителни коментари. И после делото ще започне да се гледа в Страсбург. „Изобщо от началото на комуникацията (размяната на забележки и коментари) и докато бъдат постановени решенията на ЕСПЧ, минават поне седем-осем месеца“, каза Кулчицки. Той предположи, че европейската оценка за украинската присъда ще прозвучи едва през 2014 г.

Европейските политици обаче нямат намерение да чакат толкова време. Те заявиха пред Киев на различни равнища, че проблемът с Тимошенко трябва да бъде решен до насрочената за края на ноември среща на върха на ЕС, когато се очаква да бъде подписано споразумение за асоциирано членство на Украйна в общността.

Тези дни италианският посланик в Украйна Фабрицио Романо изрази общата позиция на европейските държави: „Смятаме, че делото Тимошенко е много деликатен въпрос, който е желателно и нужно да бъде решен преди лидерската среща във Вилнюс“. Запитан от журналисти дали споразумението за асоцииране с Украйна ще бъде сключено, ако Тимошенко остане в затвора, той отказа да отговори: „Не мога да кажа какво ще стане или няма да стане. Мога само да заявя, че сред критериите (двайсетината точки, чието изпълнение се очаква към края на септември да покаже дали Украйна е готова за интеграция) фигурира избирателното правосъдие, част от което е и делото Тимошенко“.

Юристи отбелязват, че за момента няма никакви основания бившата премиерка да бъде пусната на свобода. Дори ако ЕСПЧ в крайна сметка реши, че наказателното дело срещу нея е било образувано незаконно или че присъдата е имала политически подтекст, решение няма да се вземе скоро. Освен това в две украински съдилища са внесени други две наказателни дела – за финансови машинации в корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна“, оглавявана от Тимошенко в средата на 90-те, и за предполагаемото й участие като организатор в убийството на Евген Шчербан, депутат и бизнесмен, през 1996 г. Всяко от тези дела само по себе си може да стане основание за арест.

Изход от ситуацията предложи Германия: преди месец външният министър Гидо Вестервеле специално пристигна в Киев, за да напомни, че предложението от 2012 г. Тимошенко да бъде лекувана в чужбина остава в сила. После започнаха спорове дали украинската власт може да приеме предложението и ще пожелае ли самата Тимошенко да напусне страната.

Опозиционният политик Сергий Сас съобщи неотдавна пред украински журналисти, че е бил на свиждане при Тимошенко в болницата. „Убеждавах я да потърси лекарите от германската клиника „Шарите“, които познават нейния случай и разполагат с нейното доверие. Тя ми каза, че не изключва този вариант“, посочи той. Дъщерята на Тимошенко Евгения заяви, че отпътуването на майка й в чужбина е само слух.

Според украински специалисти заболяването на Тимошенко не е опасно и не се налагат извънредни мерки. Д-р Васил Нетяженко, представител на здравното министерство, заяви, цитиран от УНИАН: „Лекарите от болницата в Харков (където е настанена бившата премиерка, б. р.) още не са получили заключението на германските медици. Докладва ни лекуващата лекарка. Тя увери, че пациентката няма нужда от никакви спешни мерки“.

Същевременно външният министър на Украйна Леонид Кожара отбеляза, че от юридическа гледна точка Юлия Тимошенко не може да бъде призната за болна, тъй като отказва преглед и изследвания. „Според всички процесуални норми единственият извод, който има юридическа сила, е изводът на украинските (може би общ извод – на украинските и германските) лекари. За целта обаче трябва поне да се направят изследвания. Ето защо Тимошенко дори не е болна от формална юридическа гледна точка“, поясни той.

Експерти смятат, че при това положение трябва да се търси политическо решение на проблема с Тимошенко. Президентът на анализаторския център „Открита политика“ Игор Жданов е убеден, че украинският държавен глава има такива възможности: „Необходима е волята на един-единствен човек – президента на Украйна Виктор Янукович. В какви правни рамки ще бъде облечена същината на това решение – няма никакво значение“. Според Жданов лечението на Тимошенко в чужбина е сред най-приемливите варианти за компромис между Украйна и Европа.

Ще отбележим, че лидерите на опозиционни сили, очертали се като приемници на Тимошенко, виждат нещата по различен начин.

Арсений Яценюк (оглавяващ в парламента фракцията на „Отечество“, партията на Тимошенко) заяви във Вашингтон: „Убеден съм, че в най-близко бъдеще президентът ще прояви политическа воля за сключване на споразумение за асоциирано членство с ЕС и ще направи първата крачка към освобождаване на Юлия Тимошенко“.

Виталий Кличко (водач на партията УДАР), напротив, смята, че Янукович не се стреми тъй силно към евроинтеграция – тя може да разруши днешната властова система в Украйна, удобна за екипа на държавния лидер. Според политолога Костянтин Бондаренко Тимошенко ще откаже да замине от страх това да не сложи край на политическата й кариера в Украйна.

Обикновените украинци следят събитията вяло и нямат намерение да се месят лично в развитието им. По данни от проучване на фонда „Демократични инициативи“, носещ името на Илко Кучерив, и на социолозите от центъра „Разумков“, 47,6 на сто от хората в Украйна нямат никакво доверие на своя президент, а Юлия Тимошенко не заслужава доверие според 41,5 на сто.

Недоверието към Арсений Яценюк е 36,6 на сто, към Виталий Кличко – 27,2, към лидера на деснорадикалната партия „Свобода“ Олег Тягнибок – 40,6 процента. Близо 75 на сто от украинците са недоволни от ситуацията в страната; хората обаче свързват надеждите си с нови политически лидери.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.