Сърбия – Дачич се страхува, че Вучич ще поиска поста премиер

Премиерът Ивица Дачич се опасява, че лидерът на Сръбската прогресивна партия (СПП) и първи вицепремиер Александър Вучич все пак ще поиска от него да му отстъпи поста премиер, научава вестник „Блиц“ от кръгове, близки до лидера на Социалистическата партия на Сърбия (СПС).

Според тях Дачич очаква Вучич да поиска от него да се откаже от поста министър-председател в самия край на преговорите за реконструкция на правителството.

„В разговорите за реконструкция на правителството СПП увеличава условията, които ще иска да изпълнят коалиционните му партньори. Затова очакваме пред самия край на преговорите лидерът на СПП Александър Вучич да постави пред Дачич условия, които той все пак няма да може да изпълни.

Това са смяната на най-малко двама министри от СПС, които в същото време са и подпредседатели на партията, като Милутин Мъркович и Славица Джукич-Деянович, както и третият министър Жарко Обрадович, който е заместник председател на СПС. И когато, за да запази партията си, Дачич не може да изпълни това условие, очакваме Вучич да поиска от него двамата да разменят постовете си – Вучич да стане премиер в реконструираното правителство, а Дачич да бъде първи вицепремиер и министър на вътрешните работи“, посочва нашият събеседник.

Той добавя, че за това Вучич може да има подкрепата на най-влиятелните страни на Запада и ЕС, защото за чужденците е важно, заради прилагането на брюкселското споразумение, на всяка цена да избегнат предсрочни избори в Сърбия.

Но политическата сила на Алекдандър Вучич не е единственият проблем, пред който се изправя Дачич по време на преговорите за реконструкция. Премиерът е изправен и пред немалко недоволство в своята Социалистическа партия.

„Част от младите функционери смятат, че приказките за реконструкция не се отнасят само за Милутин Мърконич, а би било честно преди него да бъдат сменени всички останали министри от СПС. Други смятат, че СПС трябва да се освободи от ресорите на образованието и здравеопазването, както и от пенсионния фонд, от които партията търпи само политически щети.

Трети обвиняват Дачич, че година след формирането на правителството СПС не е „взела“ онези държавни предприятия, които е получила съгласно коалиционното споразумение, а четвърти го упрекват за мекото отношение към СПП, особено в общините във Войводина, където прогресивните изхвърлят социалистите от властта“, казва един от висшите функционери на СПС, настоял да остане анонимен.

А всички заедно обвиняват Дачич, че напълно е затворил партията за разговор по проблемите, които са все повече и за които вече година изобщо не се говори, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.