Севернокорейски кораб с кубинско оръжие – заплаха или гаф?

Ройтерс

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Залавянето в Панама на севернокорейски кораб с остарели кубински оръжия е по-скоро знак за трудностите на Хавана, отколкото за зловеща военна заплаха, смятат наблюдатели.

Куба може и да е нарушила санкциите на ООН, забраняващи военния търговски обмен със Северна Корея, но нарушението едва ли ще доведе до нещо повече от леко наказание. Оръжията от съветско време не изглеждат свързани със загрижеността на международната общност за разпространението на ядрени оръжия от Пхенян.

„Ако съдим по наличната информация, военният ефект изглежда незначителен“, заяви Филип Питърс, експерт по Куба в базирания във Вирджиния Център за кубински изследвания. „Тази техника няма нищо общо с основните опасения на международната общност за Северна Корея, а именно ядрените оръжия и балистичните ракети“.

Доставката е включвала два зенитни комплекса, девет разглобени ракети, два самолета „Миг-21“ и петнайсет двигателя за „Миг“. Всички те са от съветско време, произведени в средата на миналия век.

Кубинската армия „използва изумително стари оръжия и оборудване“, а Пентагонът отдавна е отписал острова като военна заплаха, заяви Хал Клепак, професор по история и стратегия в Кралския военен колеж на Канада и автор на книга за кубинската армия.

В същото време, военната доктрина на Куба е насочена към възпиране на евентуално нападение, а отбранителните й способности отчаяно се нуждаят от модернизация, добави той.

„Нищо от това, което Куба притежава – както Пентагонът неведнъж е посочвал в собствените си анализи – не представлява заплаха за САЩ или за други съседи, но ако Куба не може да поддържа поне ограничени средства за противовъздушна отбрана, тя не може да убеди никого, че завоюването й няма да е лесно“, заяви той.

В доклад от 1998 г. Пентагонът заключи, че рухването на съветския блок през 1991 г. сериозно е подкопал размера и мощта на кубинските въоръжени сили, които вече представляват „незначителна заплаха за САЩ или съседните страни“.

Според доклада кубинската армия вече не може да води ефективни операции поради остарялата техника, а военновъздушните й сили имат на въоръжение по-малко от две дузини изтребители „Миг“.

Въпреки възможното нарушение на санкциите на ООН, правителството на Обама реагира предпазливо на залавянето на кораба в Панама.

Вместо да порицае Хавана, в сряда Вашингтон продължи планираните преговори с Куба за миграцията. Представителите на САЩ възприеха изчаквателна позиция и заявиха, че възнамеряват да говорят с кубинците за случая, след като станат известни всички факти.

„Безнадеждно остарели“

Куба твърди, че изпраща „остарелите“ оръжия в Северна Корея за ремонт и настоява, че продължава да спазва международното право и ядреното разоръжаване.

Клепак нарече безнадеждно остарели и самолетите „Миг-21“, чийто първи полет е бил през 50-те години, и противовъздушните радарни системи, които, както се съобщава, са се намирали на кораба.

„Куба не може да си позволи да купи нищо по-ново и няма ремонтни заводи за подобни случаи. Така че ако не иска да изпрати за скрап, например, всичките си самолети, трябва да ги ремонтира и по възможност да ги модернизира отчасти“, заяви той.

Според Клепак тежкото финансово положение на Куба най-вероятно я е накарало да се обърне към Северна Корея и може би да направи бартер, например за захар. Той припомни, че КНДР вече е ремонтирала подобни оръжия в миналото в замяна на храна.

Въпреки че Русия и Китай биха могли да ремонтират оръжията или може би да ги модернизират, те биха го направили само срещу пари в брой, заяви той.

Прикриването на товара, маршрутът на кораба и фактът, че приемопредавателно му устройство е било изключено след като той напуска Панамския канал, за да вземе кубинските оръжия, сочат, че Куба е знаела, че нарушава санкциите на ООН, но е била готова да поеме риска корабът да бъде заловен, смятат някои експерти.

Въпреки предпазливото отношение на САЩ засега, този случай може да попречи на усилията на Хавана да поднови отношенията с Вашингтон, още повече че конгресмени от кубински произход призоваха правителството на президента Барак Обама към по-силни мерки.

„Изпращането на оръжие от един комунистически режим за друг, при това скрито под чували със захар, не е случайно събитие и засилва необходимостта Куба да остане в списъка на Държавния департамент на страните, спонсориращи тероризма“, заяви сенатор Робърт Менендес, председател на Комисията по външните работи на Сената.

Питърс нарече кубинските действия политически гаф. „Куба заслужава да бъде критикувана за нарушаването на резолюция на ООН, но би било твърде преувеличено това действие да се представя като някаква голяма заплаха за сигурността, произлизаща от Куба, защото такава просто не съществува“, заяви той. „Кубинските въоръжени сили никога не са били заплаха за САЩ и през последните 20 години са само сянка на онова, което бяха“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.