Груевски му писа, Самарас го отписа

в. Утрински весник

Премиерът Никола Груевски получи трети отговор „не“ от гръцкия лидер Андонис Самарас. За да не броят колко дни не е отговорил на писмото на македонския си колега , той завчера изпрати дългоочаквания отговор в Македония. Онова, което отговори, не е изненада, макар детайлите да не се знаят напълно. В това, че ще откаже директна среща, никой не се съмняваше.

Това, че ще обвини нашата страна в неконструктивност, също така се очакваше. Това, че ще възприеме предложението на нашия премиер за директни преговори като нова инициатива, също така можеше да се предвиди.

Новост е само посланието, че не Гърция е тази, която ни блокира последния път на пътя към ЕС, а Брюксел, което е факт, който тук в Македония държавното ръководство не иска да признае. Какво искаше всъщност да постигне нашият премиер с най-новото си обръщение към Самарас?

И ако смята, че е получил силни аргументи за неконструктивността на Гърция за пред международната общност, ще продължи ли сериалът с писма с покани за директни срещи?

Имаме ли време за пилеене с инициативи, които ни служат само за утеха, или ще направим съществена стъпка, както ни препоръча словенският президент Борут Пахор, което няма да остави равнодушен ЕС и ще разоръжи гърците ?

Все пак за осъждане е лекотата, с която Самарас не иска изобщо да се мори в спора по Македония, колкото и аргументите му, че не вижда искрен съюзник в македонската страна, да се уважават навън.

Факт е, че откакто той е премиер, и от гръцка страна няма кой знае каква инициатива за ускоряване на преговорите, макар отговорността за спора да е тяхна и дори най-голяма.

Факт е, че също така единствената гръцка инициатива по негово време – Меморандумът за разбирателство, не остави пространство за размишление от наша страна, тъй като бе по-червен от червената линия. Колкото и да иска да се абстрахира от изоставането на Македония по всички линии, гръцката част има голяма роля в това и трябва да чувства някаква отговорност, макар тази отговорност преди всичко е на наша страна.

Откакто той е на власт, лошите македонско-гръцки отношения станаха още по-лоши, или както заяви Пахор, за кавга също са необходими двама, а Гърция показа, че не е европеизирана дори колкото една нова страна-членка като Словения. Макар да е прав, когато казва, че Македония сама развали реформаторското си досие в ЕС и препоръката дори не бе разгледана, факт е, че Атина преди това постави рампа на инициативата на еврокомисаря Щефан Фюле преговорите за спора и тези за членство в ЕС да се водят паралелно и с времеви график. Играта, че има някакви преговори в ООН, вече не минава, за да се позоваваме на този процес като извинение.

Нашият премиер пък окончателно трябва да промени политическата тактика, тъй като Македония не видя никаква полза от писмата, които му служат, за да покаже, че Гърция е неконструктивна.

Докато той пише писма, другите държави предлагат решения и започват преговори с ЕС, а ние събираме трохите, позовавайки се на хърватско-словенския, а и на сръбско-косовския опит, които при нас упорито не се прилагат, а очакваме да го приложат други.

Ако Атина беше конструктивна, дори нямаше да имаме спор за името и това е нещо, което знаят отдавна и цялата международна общност, и нашата местна общественост. Този урок отдавна е научен и онова, което се очаква от нас, е да бъдем рационални и да си помогнем сами, използвайки реалните възможности, които ни предлагат преговорите в Ню Йорк, ЕС структурите и подкрепата на приятелските страни.

С политическия театър и антигръцката пропаганда, която се подтиква при нас и на която редовно се позовава Самарас, още малко и няма да има и на кого да пишем, нито към кого да се обърнем.

В ситуация, в която сме оставени сами на себе си, писмото на премиера бе само демонстрация на неговото политическо безсилие, а отговорът на Самарас бе арогантно потвърждение на това. И ако не престанем да използваме по-нататък препоръката на ЕС за преговори само като аргумент против Атина и като алиби за неправенето на реформи, и нея ще ни отнемат от Брюксел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.