Великобритания няма да въоръжава сирийските бунтовници

Гай Фолкънбридж, Ройтерс

Великобритания се е отказала от плановете да въоръжава сирийските бунтовници, борещи се за свалянето на президента Башар ал Асад и вярва, че той може да се задържи на власт с години, казват източници, запознати с мнението на правителството.

Източниците заявиха пред Ройтерс, че мирна конференция, която да се опита да сложи край на конфликта (навлязъл в третата си година) може да не се състои преди следващата година, а може и изобщо да не се състои.

„Великобритания очевидно няма да въоръжава бунтовниците под никаква форма или начин“, заяви един от източнииците, като посочи резолюция на парламента, приета миналата седмица, която изисква предварително консултиране с депутатите.

Причината за промяната в становището на правителството е преобладавощото негативно обществено мнение и опасенията, че всяко одставено от правителството оръжие може да попадне в ръцете на ислямистки бойци.

„Ще обучаваме, ще даваме тактически съвети и разузнавателна информация, ше преподаваме техники на командване и контрол. Но общественото мнение, независимо дали това ни харесва или не, е против интервенция“, заяви един от източниците.

Британската позиция представлява една от най-мрачните оценки на шансовете на бунтовниците до момента.

Именно премиерът Дейвид Камерън поведе по-рано тази година борбата в ЕС за отменяне на оръжейното ембарго срещу Сирия, което според Лондон и Париж едностранчиво наказва опозицията срещу Асад.

Включването на Иран и Хизбула в конфликта според източниците е променило баланса на силите на бойното поле в полза на Асад, лишавайки го от стимул да преговаря, а Западът няма стратегия за скорошно прекратяване на конфликта.

„Западната оценка на ситуацията се промени. Смятахме, че Асад може да се задържи само няколко месеца. Сега смятаме, че може да издържи няколко години“, заяви един от източниците.

Спълан от дългове и съкращения на бюджета за отбрана в момент, когато САЩ, Великобритания и съюзниците от НАТО изтеглят силите си от Афганистан, Западът заявява, че желае бунтовниците да свалят Асад, но открива, че възможностите му са ограничени.

Лоялистите на Асад постигнаха победи през последните месеци, докато бунтовническите групировки са затънали във вътрешна вражда между свързаните с Ал Каида ислямистки екстремисти и по-умерената Свободна сирийска армия. По мнението на Запада колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-голямо влияние ще имат ислямистите.

Същевременно американските усилия за въоръжаване на бунтовниците са блокирани в Конгреса. Великобритания публично твърди, че не изключва възможността да въоръжава опозицията, но неофициално е направила точно това, заявиха източниците.

Само драматична промяна в ситуацията като „масирана употреба на химически оръжия“ може да доведе до преосмисляне на позицията, заяви друг източник, отказвайки да отговори дали евентуален провал на посредническите опити за уреждане на политическо решение също би могъл да стане повратна точка.

Великобритания заяви, че според нея досега е имало само ограничено използване на химически оръжия.

Политическите реалности означават, че всяко британско решение за въоръжаване на бунтовниците ще трябва да бъде одобрено с вот в парламента.

Джон Барън, депутат от управляващата консервативна партия на премиера Камерън, който внесе предложението да се даде на парламента това право, заяви, че според него мнозинството от депутатите са против доставянето на оръжия на бунтовниците. Според него правителството щеше да загуби такъв вот, ако се състоеше днес.

Той заяви за Ройтерс, че парламентарният вот може би е бил един от факторите, които са убедили правителството да се откаже от идеята за въоръжаване на опозицията.

„Външният министър формално заяви, че нито един вариант не е изключен, но това, което знаем със сигурност е, че „Даунинг стрийт“ 10 (канцеларията на премиера) много държеше да бъде разгледана възможността да се въоръжат бунтовниците“, каза той.

Според него всяка стъпка за въоръжаване на бунтовниците би увеличила насилието и страданията, а правителството не е обяснило убедително как ще попречи подобни оръжия да попаднат в ръцете на екстремисти сред бунтовниците.

Макар съюзниците от Залива като Саудитска Арабия може да са готови да доставят оръжие на бунтовниците, а Франция тихомълком да изпраща известни количества оръжие, според първия източник е малко вероятно те да доставят оръжия, „променящи правилата на играта“.

„Ако дадете оръжия на генерал Салим Идрис, доколко може да сте сигурни, че няма да се озоват в погрешните ръце и да бъдат използвани, за да свалят западен граждански самолет?“, попита тай.

Западът полага усилия за прекратяване на конфликта по „различни канали“, добави друг източник. Но нищо не се получава по никой от тях. Ако има „сребърен куршум“, то ние не го знаем. Всички варианти са ужасяващи“, призна друг източник.

Русия – най-могъщият чуждестранен поддръжник на Асад, и САЩ искат да организират мирни преговори в Женева, които да се опитат да договорят прекратяване на огъня и състава на преходно правителство. Източниците заявиха, че инициативата е в задънена улица и има риск подобни преговори никога да не се състоят.

„Бихме искали да се осъществят тази година. Това е реалистична цел, но може и да се отложи и за догодина. Развитие няма. Не можем да протакаме до безкрайност“, каза един от тях.

Установяването на зона, забранена за полети, поначало е обречено на неуспех, добави същият източник. „Налагането й би изисквало „войнишки ботуш“ да стъпи на терена и би струвало ужасно скъпо“, каза той.

Решението на Иран да налива пари и бойци в Сирия в подкрепа на Асад може да направи още по-трудни нещата, заяви друг източник, като добави, че вътре в Сирия може би има близо 10 000 ливански партизани от Хизбула и ирански бойци, включително от елитната бригада Кудс от Гвардейците на революцията.

Хизбула открито се хвали с присъствието си в Сирия, докато Иран отрича да има войници на терена. Неговата намеса породи перспективата за нерешим конфликт, при който Асад, или неговите лоялисти може да продължат да воюват с години.

„Асад не е в състояние да постигне решителна победа, но може да отбележи тактически победи, както стана в Кусейр и както може да се случи в Хомс. Опозиционните сили все още контролират значителни територии по протежение на границите, които той не може да си върне, и могат да прескачат границите, за да се прегрупират“, смята източникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.