Младите протестиращи в Бразилия очакват подкрепа от папата

Франс прес

Бразилските младежи, които през юни протестираха срещу неефективността на обществените услуги и корупцията, се надяват, че папа Франциск ще подкрепи исканията им при визитата си в Рио и не изключват възможността да се възползват от посещението, за да подновят демонстрациите.

„Тези протести имат социален характер. Да настояваш за повече справедливост, да протестираш срещу корупцията и злоупотребите са принципи, предписани от Евангелието“. Това заяви за АФП Танат Резенди, 22-годишна католичка, студентка по право, взела участие в масовите протести от миналия месец.

В разгара на Купата на конфедерациите по футбол демонстрантите настояваха за повече финансови средства за подобряване на транспортните услуги, образованието, здравеопазването и по-строги наказания за корумпирани политици и предприемачи. Критикувани бяха и огромните суми, инвестирани в организацията на Световното първенство по футбол през 2014 година.

„Съвсем логично е папата да подкрепи тези каузи“, смята Резенди. Тя силно се съмнява, че посещението на папата по време на Световните дни на младежта (22-28 юли), ще подейства като катализатор на нови протести в момент, когато страната отново ще бъде на преден план на световната сцена.

Папа Франциск избра духовното си име в чест на Свети Франциск Асизки, който е посветил целия си живот в служба на бедните. След като беше избран през март, той подчерта нуждата Църквата, вярващите и правителствата да обърнат повече внимание на най-бедните.

В Рио де Жанейро понтификът и кардиналите ще бъдат настанени в скромни стаи, след като отказаха луксозните покои, които първоначално им бяха предложени. „Папа Франциск е съвсем обикновен и човек и е много чувствителен на тема социално неравенство, и в този смисъл няма да се учудя, ако намекне нещо за протестите“, твърди Бенжамин Паз Вермал, говорител на Световните дни на младежта.

Папата предприе мерки срещу корупцията в Светия престол и от средата на юни започна реорганизация на банката на Ватикана (Института по религиозни дела (ИРД) – официалното наименование на банката), една от най-непрозрачните в света.

„Позицията на папата против корупцията ще ни помогне да се преборим с корупцията, бедността и нищетата“, смята Наталия Пинто, 21-годишна католичка, която също взе участие в протестите през юни.

„Папата пристига точно навреме в Бразилия, в момент, когато хората излизат на улицата и гръмко изразяват желанието си за повече справедливост, равенство, по-добро здравеопазване и образование“ – все теми, намиращи се в центъра на безпокойствата на Ватикана, подчерта Иван Есперанса Рока, историк и теолог от Университета в Сао Пауло.

Засега единствените планирани протести, организирани в социалните мрежи, са тези на групите за защита на правата на хомосексуалните и „Парада на уличниците“, насочен срещу потисничеството и контролирането на живота и сексуалността на жените“.

„Папската визита е деликатна тема, защото Бразилия е силно католическа страна. Хората смятат, че посещението на папата е нещо различно от Световното първенство или Олимпийските игри“, заявява 29-годишният Марио Кампаняни член на Народния комитет Мондиал – 2014 и Олимпийски игри – 2016 в Рио, един от лидерите на юнските протести.

По официални данни в Бразилия близо 65 процента от 194-милионното население се самоопределят като католици. „Критиките са насочени главно срещу обществените разходи за Световното и Олимпиадата. Не съм чувал много критики срещу папата“ и разходите за Световния ден на младежта, добави Кампаняни.

Световният ден на младежта, на който се очакват около 1,5 милиона участници, ще струва между 320 и 350 милиона реала (109-119 милиона евро), от които 118 милиона (40 милиона евро) са финансирани от обществени фондове, според пресата.

През юни близо тристате бразилски епископи изразиха подкрепата си към социалното недоволство. Пенсионираният архиепископ на Сао Пауло Клаудио Умес, цитиран от ежедневника „Истадо де Сао Пауло“, твърди, че папата не се страхува от протестни шествия, тъй като „исканията не са свързани с неговата визита“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.