Прецедентът Навални и съдбата на руската опозиция

Освободеният Навални на гарата в Москва. Снимка: Иля Варламов

Освободен от следствения арест в град Киров, руският опозиционер Алексей Навални бе посрещнат в събота като герой на Киевската гара в Москва. Той съобщи на своите симпатизанти, че ще се бори за кметския пост в Москва, пише „Ведомости“.

Навални бе осъден в четвъртък на пет години затвор за присвояване на средства от държавно предприятие в Киров (900 км източно от Москва). Докато обжалва, той бе пуснат на свобода срещу подписка, за да участва в московската кметска кампания наравно с другите кандидати. Това стана по молба на същия прокурор, който поиска да бъде задържан под стража още в съда, посочва вестникът.

Законът не предвижда такава възможност, тъй като „вече няма никаква мярка за неотклонение, това е фазата изпълнение на наказанието, а възможност за отсрочването му изобщо няма в Наказателно-процесуалния кодекс“, коментира адвокатът Владимир Жеребьонков.

„Безумна присъда и не по-малко безумно освобождаване. Съдебната власт заигра по свирката на политическата“, допълва руският юрист. „Тази история показа, че сред властта няма единство по въпроса как да се постъпи с Навални“, смята политологът Алексей Чеснаков. Решението Навални да бъде пуснат веднага след хвърлянето му в затвора, един вид под натиска на улицата, след неразрешена масова акция, е голяма грешка. Това заявява за всекидневника източник, близък до щаба на Сергей Собянин, и. д. кмет на Москва и също кандидат в изборите през септември.

„Сега мнозина ще идат в секциите не да избират кмет, а да гласуват за демокрация“, прогнозира събеседникът на вестника, цитиран от Би Би Си. Според него Навални има шансове да осуети победа на Собянин още в първия тур. „Историята с присъдата, ареста и освобождаването на блогъра Алексей Навални може да породи трайни тенденции във вътрешната политика на Русия“, отбелязва „Независимая газета“.

Властта стана заложник на следствието по делото и на съдията Сергей Блинов – занапред всяко решение във връзка с Навални ще носи нови точки на опозиционера, твърди изданието. А в бъдеще той ще може да оспори неконституционната според експерти забрана осъждани да участват в политическия живот. Тя не е отменена само поради липса на съдебна практика.

Прецедентът с Навални може да промени нещата, предполага вестникът. Той смята, че участието или неучастието на Навални в кметската надпревара ще се дължи на решение, взето в Кремъл. „Ясно е само, че пращането на Навални в следствения арест, а също и влизането на присъдата в сила, поставя под удар не само опозиционера, но и властта. Това ще изглежда по-фалшиво от целия процес“, добавя „Независимая газета“.

Властите знаят на какво залагат, смята обаче наблюдателят Игор Бунин, говорил пред „Новая газета“. За месец-два в повече, прекарани на свобода, Навални няма никъде да избяга, нито ще задмине Собянин – но пък ще може да има цивилизовани избори, пояснява той.

Насроченото за събота заседание на ръководството на руската опозиция се провали поради отсъствието на ключови политици от Координационния съвет, включително на Алексей Навални, пише „Независимая газета“.

Събралите се обсъдили предстоящите избори на ново ръководство, но според експерти на всекидневника избори може и да няма, а Координационният съвет временно да се премести в предизборния щаб на Навални.

Координационният съвет не действа и „се е превърнал във вътрешноопозиционен парламент, в който е много трудно да постигнеш консенсус“, коментира аналитикът Андрей Пионтковски, напуснал този орган.

Според него Съветът от самото начало е обединил хора с противоположни цели – едни искали само да влияят на властта, други пък, напротив, настоявали за борба срещу нея. „Борбата за лидерство накърнява ефективността на извънсистемната опозиция“, констатира експертът Ростислав Туровски, цитиран в „Независимая газета“.

Освен че са „различни хора с различни възгледи“, членовете на опозиционното ръководство „нямат общ дневен ред, Съветът не е готов да го формира и става като в баснята (…) – орел, рак и щука“, посочва пред „Новие известия“ анализаторът Константин Калачов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.