Полицейско насилие безкрай

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Някой ако си е мислел, че полицейското насилие е измислено от Цвинокио и след натирването му от МВР полицейското насилие ще изчезне, жестоко се лъжете. Да, в най-новата ни история и именно при Цвинокио, полицейското насилие ескалира до невиждани нива и ни принизи до някоя от затънтените африкански държавици, където единственото право е това на униформеният и въоръжен тиран.

Покрай протестите, продължаващи повече от 35 дни, поредната власт за пореден път реши да използва МВР по „предназначение“.

Не!

Не да защитава и служи на гражданите – данъкоплатци издържащи същото това МВР, а като еничарски корпус. Т.е. след като видяха, че протестът не изчезва от само себе си през последната седмица се забелязва ясната тенденция, че властта е откачила намордниците на униформените и за пореден път ги е насъскала срещу народа. Както знаем, действия от подобен род свършват само по един начин, а именно властта отива на бунището, но това е тема за отделна публикация.

Ежедневно се трупат, през последната седмица купища оплаквания от протестиращи за груби закононарушения от страна на полицията, от типа:

Събиране на лични данни от протестиращите, лични карти, ЕГН-та, адреси и друга информация, тормоз, заплахи, обиди, отнемане на плакати, принудително изтриване на снимки и видео от фотоапарати и камери, задържане под стража за установяване на самоличността или поради други причини и прочие.

Заради това и поради многото въпроси от типа: „Какво да се прави?“ реших да напиша с две думи, какво може и трябва да се прави в такава ситуация.

Настоящото четиво, няма за цел да бъде панацея или изчерпателно указание, т.к. всеки случаи е сам по себе си уникален със своята индивидуалност, но все пак е някакво начало за хората, стоящи далеч от правото и които в обикновеният си, непротестен живот се сблъскват с полиция, полицейско насилие или наказателна репресия, предимно по телевизията.

На първо място, гледайте да не сте сами. Ако сте сами на протеста гледайте около вас винаги да има няколко човека. Ако ви спрат полицаи, започнете да снимате с каквото имате под ръка, дори с телефон. Ако нямате камера на телефона, запишете гласовете и го правете съвсем демонстративно. Няма закон, който да забранява записването, снимането и филмирането на каквото и да било! Всякакви позовавания на униформените на Конституцията и или на гражданските им права да не бъдат снимани са неприложими, доколкото бидейки с униформа и на работа, те не са обикновени граждани.

Не спорете с униформените! Като цяло това е едно безсмислено действие, т.к. ако те можеха да мислят, а не само да изпълняват безпрекословно заповеди, нямаше да се стига до спор. Дръжте се на положение и учтиво, но твърдо отстоявайте правата си.

Съгласно, чл. 5. Закона за закрила на личните данни

(1) Забранено е обработването на лични данни, които:

1. разкриват расов или етнически произход;

2. разкриват политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии или организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели;

Т.е. събирането на всякакви данни от МВР по време на протеста за участниците, техните плакати и прочие е незаконосъобразно.

На следващо място, грубо нарушение на правата на гражданите, включително правото на свободни събирания, протести и прочие е изискването да се легитимирате с лична карта или друг документ за самоличност. (такива са още шофьорска книжка и международен паспорт)

Преди всичко, първо униформените и цивилните служители са длъжни да се легитимират пред вас със служебна карта, на която трябва да има залепен актуален стикер, както и полицейска значка. Униформените трябва да имат на видно място табелка/бадж с името. Не се притеснявайте да искате да видите стикери и значки. Нещо повече, запишете си надлежно всички данни на проверяващите, за да ако случайно в хода на проверката „паднете по стълбите“ да не си загубите съвсем паметта.

МВР нямат право да изискват да се легитимирате ако участвате в мирен протест, но ако ви се случи, след като направите гореизброеното дайте си личната карта за да не паднете много пъти с държащите ви полицаи, като Радослав Божинов, например.

Съгласно ЗМВР, могат да ви искат да се легитимирате само в следните случаи:

1. разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления и други нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред;

2. установяване самоличността на лица, подготвящи, извършващи или извършили престъпна дейност;

3. издирване на лица, които се укриват от привличане към наказателна отговорност или са се отклонили от изтърпяване на наказание по дела от общ характер, както и издирване на безследно изчезнали лица;

Или иначе казано ако извършвате, извършили сте или се непосредствено се готвите да извършите престъпление. Също така ако приличате на лице обявено във бюлетина за издирване. Това се проверява много лесно и въпреки твърденията на униформените, бюлетинът не е секретен. В крайна сметка го публикуват на сайта си.

Ако все пак работата започва да отива на задържане или ескалира веднага звъннете на адвоката си и им го кажете. Имате право на адвокат по всяко време независимо от процесуалното ви качество в момента! Всякакви приказки от сорта, че на адвокат имат право само обвиняеми и подсъдими са цветанизми.

Съгласно чл.56 Конституцията на Република България:

Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.

Преценката дали, кога или как да се ползва защитник е на гражданите, а не на МВР!

Ако все пак ви задържат и ви помъкнат към някое районно тутакси се обадете на някой близък, особено ако не познавате адвокат. По възможност избягвайте служебните защитници, т.к. в идеалния случай за парите, които им плащат, те не се напъват особено.

Избягвайте всякакви конфликти, включително вербални с униформените след задържането. Не подписвайте нищо и не пишете обяснения на никаква цена. Идеята, че ако откажете да подпишете, каквото ви дават, защото ще удостоверят отказа ви със свидетели е смехотворна.

Поискайте и си вземете заповедта за задържане, протокола за личен обиск (претърсване и изземване на лице) и декларацията. Това са трите документа, които може и трябва да разпишете, като в декларацията в съответните графи пишете, че имате някакво заболяване и искайте да ви прегледа лекар, защото всички влизат здрави и прави, а после ходят по телевизиите да си показват синините, които обикновено сами са си нанесли…….. В декларацията посочете, че искате да ползвате личен адвокат дори и да нямате и че искате да се свържат с определен човек – близък, който да вземе необходимите мерки.

Незабавно след освобождаването ви от кауша, намерете адвокат и обжалвайте задържането си!

Настоящото писание няма за цел да е изчерпателно или да бъде наръчник на протестиращият, но все пак е някакво начало.

От блога на Николай Хаджигенов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.