Политиката е трудна професия – води до сърдечни заболявания и проблеми със секса

Бил Клинтън беше обвиняван, че на 14 години пушил марихуана. Ако човек избере попрището на политика, трябда да е готов да разкрие всички неприятни тайни от миналото си. Снимка: Ройтерс

На предстоящите в Русия избори през есента и през зимата novie-izvesta-logo.gifв политиката ще се опитат да влязат хиляди нови лица, убедени, че така ще се реализират и ще решат проблемите на страната или своите собствени. Професията на политика обаче не е само власт, почит, а за някои и големи пари.

Решилите да влязат в политиката, трябва да бъдат готови за стрес, за намеса в личния живот и дори за покушения. Затова професията на политика твърдо заема водещо място в списъка на най-опасните професии наред с миньорите, милиционерите и журналистите.

Всеки, който реши да влезе в политиката, трябва да е готов да обяви неприятни подробности от миналото си. Експертът по политическа психология професор Акоп Назаретян твърди, че противниците на кандидата на всяка цена ще разровят миналото му и ще изкопаят всичко, включително „кое момиче е целунал на младини и не се е оженил за него“. Ще припомнят и всички конфликти със закона, колкото и отдавна и незначителни да са били те. Например, Бил Клинтън беше обвиняван, че на 14 години пушил марихуана, а през 2000 година противниците на Джордж Буш разтръбиха из цяла Америка, че през 1976 година карал кола в нетрезво състояние.

Личният живот на показ пред обществото

Онези, решили да стават политици, трябва да си дават сметка, че стават публични лица и да правят или кажат, ще бъдат обект на всеобщо внимание.

„Най-големият минус на политическата дейност е, че целият личен живот се изнася пред очите на всички“. Затова политиците са непрекъснато напрегнати и не могат да си позволят да направят скандал или просто да се напият. Депутатът в Държавната дума Алексей Митрофанов казва, че работата на политика може да се сравни с работата на сапьор, когато „всяко неправилно действие или не на място казана дума може да разруши кариерата“. Според него, това го има в живота на всеки човек, но „в живота на политика е особено важно“.

В политиката проблем се оказва и най-баналното кръшване. Ако връзката на обикновен човек с любовница или проститутка не интересува никого другиго, освен съпругата му, то същите действия на политика могат да станат всеобщо достояние.

Руснаците и до днес помнят сексскандалите с участието на министъра на правосъдието Валентин Ковальов и на „човек, приличащ на генералния прокурор Юрий Скуратов“. В печата редовно се промъкват истории за извънбрачните връзки на един от ръководителите на Съюза на десните сили Борис Немцов. А ако политикът се е развел със съпругата си, конкурентите му на всяка цена ще пуснат слухове за нещастната жена, изоставена с децата.

Членовете на семейството на политика, на първо място неговите деца, могат да станат обект на най-голямо внимание. Например президентът на Украйна Виктор Юшченко неведнъж трябваше да отговаря на въпроси на журналистите за сина си Андрей, който карал из Киев скъпа западна кола, купувал си мобилни телефони за хиляди долари и пръскал луди пари в модни нощни клубове.

Като влизат в политиката, хората се лишават от лично пространство, не всички издържат това и понякога в резултатът може да се скъсат отношенията с близките, които „човек губи в замяна на любовта на масите“, твърди Яна Дубейковска, директор на Центъра по приложна психоанализа.

Сваляне на стреса по руски

Сталин поощрявал пиенето сред руските политици като средство за намаляване на стреса. Затова алкохолици били доста негови съратници – Жданов, Булганин, Маленков, Хрушчов. Снимка: pechora-portal.ru

Английски психолози от университета в Манчестер са оценили равнището на стреса при представителите на 150 професии по 10-степенна скала. Най-високо – 8,3 степен, са оценени миньорите, а политиците са на четвърто място със 7-а степен на стрес. Руски медици са стигнали до аналогични изводи, когато са изследвали влиянието на професията върху продължителността на живота. Оказало се, че по-малко от обикновените хора живеят миньорите, милиционерите, строителите, журналистите, актьорите и политиците. При представителите на последните три професии професионалните заболявания са свързани с прекаленото общуване хората, което ги кара да изразходват и тази енергия, която организмът на нормалния човек използва за възстановяване на силите и за релаксация.

Професионалните заболявания на политиците са най-често сърдечни, алкохолизъм и дори импотентност. Секретарят на политическия съвет на Съюза на десните сили Борис Надеждин казва, че болестите на политиците са като на всички хора, но в много по-силна форма: един е алкохолик, друг има депресия.

Според депутата в Държавната дума Алексей Митрофанов „активните политици са общо взето импотентни“. Според него, особеността на политиката е в това, че „не може да изключи“. Ако обикновен човек напуска офиса си и работата му е приключила, то политикът не може да каже „след шест не ме търсете“. Затова той е „непрекъснато притиснат от една тежест, която го души и изцежда, затова са потиснати и половите функции“.

Руските политици свалят стреса по руски – с водка. По времето на Сталин пиенето сред ръководителите дори се поощрявало и той се отнасял с подозрение към онези, които не пиели. Затова историците са диагностицирали алкохолизъм у повечето му съратници – Жданов, Булганин, Маленков, Хрушчов.

Онези, за които постоянният стрес е норма, имат и друг проблем. Те панически се страхуват да излязат от политиката. Според Яна Дубейковская, тях „постоянно ги гложди страхът, че в един момент всичко може да изчезне“. Когато на такъв политик все пак му се наложи да се раздели с длъжността, се появяват много болести и той бързо умира.

Животът или изборите

Ако в чужбина политиката е вредно за живота занимание, то в Русия често пъти тя е опасна за живота. „Слава Богу, мен не са ме нападали нито веднъж. Но всички знаят за такива случаи, включително убийства“, разказва Борис Надеждин. А председателката на Асоциацията за защита на правата на избирателите „Голосы“ Лилия Шибанова припомня, че по време на една предизборна кампания кандидатът, днес кмет на голям областен център, се придвижвал само легнал на задната седалка на колата си като слизал от нея чак в гаража. На кандидатите се подхвърлят оръжие и наркотици, да не говорим за такива „дреболии“ като уволняване от работа, включително на членове от семейството му, само защото е решил да се кандидатира в изборите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.