Шамара е аванта от Сергей за Бойко

Иво Инджев

Животът отново показа, че ничие въображение не е по-богато от странностите, които той може да ни поднесе.

Въпреки своята изобретателност в сферата на хумора и гротеската, протестиращите срещу управляващата проруска коалиция определено са победени в областта на ексцентричността от лидерството на т.н. контрапротести в подкрепа на властта. С един Шамар.

Колкото повече вехнат контрапротестите на възрастните носталгици по комунизма, декламиращи пред камерите задължителното дистанциране от партията си с уверения, че никога не са членували никъде, толкова повече цъфти с авторекламата си на техен гръб техният Шамар.

Не се учудвам, че е богат – в интервютата си се хвали с това. Бива си го в бизнеса.

Да яхнеш бедните като едно изключение от гилдията е добър бизнесплан, защото ще се откроиш и ще привлечеш медийното внимание. Стига да не ти пука, че си поредното чуждо тяло за масата червени носталгици, на което си влезнал под кожата.

Досега това правеха всякакви другари, включително свинари, но никога рапърски бунтари.

Шамара е възможно най-абсурдната кръпка като говорител на червените бабички (с извинение, но този термин го употребява уж като самоирония червената пропаганда още от времето на писанията на Продев за червените бабички и червените мобифони в средата на 90-те години на миналия век).

Като кръпка Шамара вероятно трябва да замаже неудовлетворението на червените от факта, че музициращите бунтовна западна музика у нас – с малки изключения, застанаха на антикомунистически позиции. Защото бяха мачкани от диктатурата на посредствеността, претендираща да е пролетарска.

Сините си имат Васко Кръпката. Видяха червените и те вдигнаха крак. В резултат се сдобиха с кръпка.

Рапърът Мишо се опита да зашлеви… Франция, заставайки днес начело на не много бодра, но пък малобройна агитка пред френското посолство.Тя обаче му изневери на излизане от среща с посланик Филип Отие.

Възрастните хора, предвождани от Мишо Шамара, капитулираха след едночасов разговор на техни представители в посолството и разколебани признаха след това, че били заблудени „от медиите” за някаква враждебна (на тяхната кауза) роля на посланика.

Шамара обаче не се предава – в предаване на Би Ти Ви тази сутрин той се изяви като неофициален говорител на управляващите, повтаряйки мантрата им за социалните придобивки, който вече били приели.

Този Шамар, пришит към столетницата, е поредно копие на символиката, с която тази партия се е омаскарила в публичното пространство. След антирекламата „Пеевски” и фашизоидната татуировка Сидеров върху антифашистките бръчки на столетницата, сега само рапър с поведение на побойник им липсваше.

Какво ли разбират яхнатите от Шамара столетници, когато весело им подвикна днес от телевизионния екран „камон” (нарочно го изписвам на български)!? Може би си мислят, че др. рапър ги зове на преврат отново , като паролата е „Кимон” – участник в три преврата в българската история, последният от които беше смъртоносен съветски шамар за българската независимост на 9 септември 1944 г.

Понеже вярвам, че в политиката има все пак някаква логика в естествената селекция на представителството, намирам, че по-подходящ автошамар за БСП е трудно да бъде измислен. Казусът с Пеевски само показа на какво са способни столетниците и сега доразвиват потенциала си с поредната звучна плесница върху собствената си физиономия.

Честно казано, ако Бойко Борисов беше наполовина толкова (добре) сложен, какъвто го виждат следовниците му, щях да си помисля, че става дума за шамар на аванта- от него да мине. Шамара работи за Борисов с антирекламата, която прави на БСП пред масата нейни крепители.

За разлика от Мишо Шамара, разочарован фен на Борисов, никога не съм вярвал в баснята за „големия Бойко” и поради това смятам, че в случая БСП пуска аванта на Бойко без да си дава сметка за това.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.