В Унгария оригинална творческа инициатива подпомага ромите

Франс прес

Ромски стенопис в Бодваленке. Снимка: панорамио

Фрески с ярки цветове красят стените на къщи в Бодваленке и привличат туристи в това селце в Североизточна Унгария с преобладаващо ромско население и следователно обект на расистки предубеждения.

„Идеята на проекта ни е много проста. Каним творци от ромски произход да изрисуват тези стенописи и целта е, от една страна, да се борим срещу антиромските предразсъдъци, които са доста разпространени тук, а от друга – да се борим с непоносимата бедност, която властва в това село и да помогнем на хората да се избавят от нея“, казва 55-годишната Естер Пастор, която е инициатор на проекта, започнал през 2009 г. и ръководен от фондация, подпомагана от Реформистката църква.

Ромското село се намира близо до словашката граница, в живописно кътче на Унгария. По времето на комунизма, преди 1990 г., районът бе център на тежката промишленост, но днес се отличава с бедност, безработица и етническо напрежение.

Почти всички жители на Бодваленке са роми, които са най-голямото етническо малцинство в Унгария, наброяващо около 500 000 души, тоест близо 6 процента от населението. Все още в някой части на селото няма течащата вода, по-горямата част от населението живее от социални помощи.

Инициативата на Естер Пастор изглежда дава някаква надежда на селяните. С помощта на частния сектор и дори на държавата върху къщи, които преди са били най-обикновени, са грейнали 29 впечатляващи фрески в ярки цветове.

Проектът се заражда след пътуване до Египет. В Нубия Естер Пастор е посетила село, което привлича туристи благодарение на подобни стенописи. Тя пренася тази инициатива в Унгария. „Реших, че тя може да проработи и в Унгария“, казва Естер.

Творбите изобразяват персонажи от приказките и от ромската митология, вдъхновени от ромската култура, музика и начин на живот. Миналата година 3500 туристи посетиха Бодваленке. Пикът беше през юли, за Фестивала на Дракона, който се проведе за четвърти път.

По време на фестивала местните екскурзоводи обясниха подробно символите и информациите, съдържащи се във фреските.

„Много важно е хората да опознаят тази култура и богатството от цветове и чрез ястията, хората, атмосферата, чрез фреските по къщите, разбира се, които ни разказват много красиви истории. Те носят богата символика, която ние не познаваме добре и която хората тук ни обясняват“, обяснява туристът Петер Борош, който живее наблизо и е довел цялото си семейство.

Тъй като селото няма туристическа инфраструктура, нито хотел, нито ресторант, жителите приготвят храната и напитките за туристите. „Печеля толкова от продажбата на сладкишите, които правя в края на седмицата, колкото са месечните ми социални помощи“, казва 55-годишната селянка Каталин Егри.

„Всяка година организираме този Празник на Дракона и няколко други празници и идват много хора. Печелим пари от това. Преди нашето село беше съвсем обикновено“, казва Каталин Егри. Хората са обнадеждени и горди със селото си, допълва тя.

Но според Естер Пастор от проекта печелят най-много децата. Напредъкът е видим в училище. Там те са по-усърдни и получават по-високи оценки.

„Децата виждат резултата от работата и от творческото мислене. Талантливите хора, които идват в селото, според мен вдъхновиха мнозина от тях“, допълва Естер Пастор.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.