Шиндзо Абе е с развързани ръце след голямата изборна победа

Ройтерс

Шиндзо Абе. Снимка: ЕПА/БТА

Управляващата коалиция на японския премиер Шиндзо Абе удържа решителна победа на изборите в неделя – толкова голяма, че се появиха съмнения, че той ще загуби интерес към провеждането на трудни икономически реформи и вместо това ще работи по националистическата си програма.

Победата във вота за горна камара на парламента осигурява на Абе силна подкрепа за плана му за съживяване на стагниращата икономика. По ирония на съдбата тя може освен това да вдъхне на законодателите в собствената му партия повече кураж да се противопоставят на промяната. А някои от тях не горят от желание за болезнени, но жизненоважни реформи.

Обществената телевизия Ен Ейч Кей съобщи рано тази сутрин, че Либерално-демократическата партия ЛДП и нейният партньор, партията „Нова комейто“ са спечелили най-малко 74 от 121-те места в горната камара, състояща се от 242 депутати, за които бяха настоящите частични избори. Заедно с останалите 59 места, които има коалицията в тази камара, победата й осигурява удобно мнозинство, затяга хватката на Абе върху властта и повишава шансовете Япония да се управлява от един и същи лидер по-дълго време, за пръв път след реформатора Джуничиро Коидзуми, чийто необичайно дълъг 5-годишен мандат изтече през 2006 г.

Изборната победа слага край на парламентарния блокаж, започнал през 2007 г., когато Абе – тогава в първия си мандат като премиер – поведе ЛДП към унизителното поражение на изборите за горна камара и бе принуден да подаде оставка два месеца по-късно. Вчера обаче ЛДП не успя сама да получи мнозинство.

Абе, който се върна на власт след голямата победа на коалицията си в изборите за долна камара през декември 2012, вчера повтори, че ще се съсредоточи върху възстановяването на третата най-голяма икономика в света чрез своята „Абеномика“ – комбинация от свръх смекчена парична политика, бюджетни разходи и стратегия за растеж, включваща и реформи като дерегулация.

„Ние убеждавахме, че икономическата ни политика не е погрешна и обществото ни даде подкрепата си. Сега хората искат да усетят ползите. Икономиката действително се подобрява“, каза умореният, но уверено звучащ Абе в централата на ЛДП късно вчера, след като победата на управляващата му коалиция беше гарантирана.

„Искаме да направим всичко възможно да генерираме позитивен цикъл, по време на който условията на труд да са по-добри, заплатите по-високи и по този начин да се насърчи личното потребление и да се окуражат компаниите да инвестират повече“, добави той.

Но някои, включително важни представители на японския, се безпокоят, че енергичният лидер ще се преориентира към консервативната програма, която отдавна е в основата на неговата идеология.

Програмата включва промяна на следвоенната пацифистка конституция, засилване на отбранителния капацитет на Япония и поднасяне на следвоенната история на Токио с по-малко извинителен тон.

Засега, твърдят множество експерти, е малко вероятно Абе да обърне гръб на икономическите въпроси, опитвайки се да укрепи разочароващите си досега планове за икономическа реформа. Премиерът освен това трябва да реши дали да вдигне 5-процентния данък върху продажбите до 8 процента през април, което е част от планираното до октомври 2015 г. удвояване на ставката и цели да ограничи огромния публичен дълг на Япония.

„Според мен Абе има три лица: Абе като десноцентрист, Абе като прагматик, Абе като икономически реформатор“, казва Шиничи Китаока, ректор на Международния университет в Япония. „Досега той ни показваше третото си лице и ще опита да прави същото след изборите.“

Въпреки категоричната победа, убедителният мандата, който Абе получи, е накърнен от ниската избирателна активност. Медиите твърдят, че тя е била доста под 57,92 процента, отчетени при последните избори за горна камара през 2010 г. Това може да поддържа натиска за запазване на фокуса върху икономиката.

Все пак Абе със сигурност е поел курс към промени в политиката в областта на сигурността, които бележат голяма промяна в една страна, която се гордееше с пацифистките си идеали, въпреки армията й е по-голяма от британската.

Част от тези промени е очакваното ново тълкуване на конституцията, за да се сложи край на самоналожената забрана за упражняване на правото на колективна самоотбрана или за помагане на атакуван съюзник, както например, ако непредсказуемата Северна Корея започне ракетна атака срещу съюзника на Токио САЩ.

Друга промяна е преразглеждането на отбранителните политики, което включва обмисляне на въпроса дали да се изгради капацитет за атакуване на вражески бази, в случай че нападението е неизбежно и няма други възможности. Обмисля се и създаването на дивизия от морски пехотинци, която да защитава отдалечени острови като тези, които са предмет на разгорещен териториален спор с Китай.

Един от знаците за това как Абе възнамерява да действа по чувствителната тема за военната история ще бъде решението му дали на 15 август – датата на емоционално отбелязваната годишнина от поражението на Япония във Втората световна война – да посети храма „Ясукуни“, посветен на загиналите във войните, където се отдава почит и на японските лидери, осъдени като военнопрестъпници от съюзническия трибунал.

Поклонението в храма ще възмути Китай, където са много живи горчивите спомени за милитаристкото минало на Япония. То би обезпокоило и съюзника по въпросите на сигурността – Вашингтон, който се страхува от по-нататъшно изостряне на и без това обтегнатите отношения на Токио с неговите съседи.

„Първият Абе наистина иска да отиде до „Ясукуни“ на 15 август , но ми се струва, че ще се въздържи“, смята Китаока. Но добавя: „Господин Абе е малко непредсказуем.“

В началото на първия си мандат през 2006 – 2007 г. Абе се задейства бързо, за да подобри връзките с Китай и Южна Корея, но не е ясно дали ще повтори този успех по време на втория си мандат. Този път специално към Пекин той зае твърда позиция.

Връзките с Китай и Япония бяха сериозно обтегнати от териториални спорове и вражди, свързани с историята на войните. Има безпокойство от риск от непреднамерен сблъсък близо до спорните острови в Източнокитайско море, където японските и китайските плавателни съдове от месеци си играят на котка и мишка .

„При тези обстоятелства нещо може да се обърка“, казва Майкъл Грийн от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. „Това е непредвидима ситуация.“

Има вероятност Абе да изостави дългосрочната си цел за промяна на конституцията от 1947 г., която беше написана от окупационните сили на САЩ след поражението на Япония и оттогава никога не е променяна.

Консерваторите смятат, че тази конституция не само ограничава правото на Япония да се защитава, но е и причина за упадъка на традиционни ценности като чувството на дълг към държавата.

Вчера Абе заяви, че са нужни повече дебати, за да се спечели общественото мнение в полза на конституционна реформа. „Бих искал да задълбоча дебата по същество в една спокойна и стабилна ситуация“, каза той.

ЛДП и по-малките партии, които също подкрепят ревизирането на конституцията, не успяха да получат мнозинство от две трети в горната камара. Те имат мнозинство в долната камара, но преди конституционните промени да бъдат подложени на референдум, е необходимо да има две трети одобрение в двете камари – изискване, за което Абе е казвал, че трябва да се смекчи.

Коалиционният партньор, партията „Нова комейто“, е предпазлива по отношение на промените на отхвърлящия войната член 9 на основния закон, който ако се разбира буквално, забранява поддържането на въоръжени сили.

Вчерашните избори оставиха много неизвестни за бъдещето на състезателната двупартийна демокрация в Япония. Опозиционната Демократическа партия на Япония, която дойде на власт през 2009 г. и беше свалена едва миналата година, понесе най-лошото поражение от основаването си през 1998 г. досега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.