Власт за мафията

Защо организираната престъпност печели влияние в световната политика

Тази седмица мексиканците празнуват победа над наркомафията. Арестът на Мигел Анхел Тревиньо Моралес, ръководител на наркокартела Сетас, е голяма новина. Тревиньо, известен като Z-40, си извоюва репутацията на един от най-бруталните гангстери в страна, която за съжаление е претръпнала към насилието. Можем само да се надяваме, че изпращането му в затвора ще сложи край на преобръщащата стомаха жестокост, с която той беше свикнал да се отнася към враговете си. (Съобщено бе, че в даден момент той дори е обмислял да свали самолета на тогавашния президент Фелипе Калдерон).

Но ще сложи ли арестът му край на мексиканските нарковойни? Имаме основания да се съмняваме. Търсенето на наркотици от клиентите на картелите в САЩ остава голямо, а докато не се вземат мерки за този основополагащ структурен проблем, този печеливш бизнес ще продължи да процъфтява. Някои експерти посочват, че сред тези, които ще спечелят най-много от падането на Тревиньо, вероятно ще бъде Хоакин Гусман Лоера („Ел Чапо“), ръководител на конкурентния картел Синалоа, който може да празнува премахването на един от най-енергичните му конкуренти.

Аналитиците оценяват глобалната търговия с наркотици на 350 милиарда долара на година и това вероятно са предпазливи оценки. И въпреки това наркобизнесът е само един, относително малък сегмент от далеч по-големия свят на глобалната престъпност. Според Световния икономически форум „трансграничният поток на глобалните приходи от престъпна дейност, корупцията и избягването на данъци се оценяват на над 1 трилион долара, като незаконните наркотици и фалшифицираните стоки имат по 8 на сто от световната търговия“.

Днес организираната престъпност се крие зад много от заглавията, макар че връзките рядко са явни. Алексей Навални, руският опозиционен лидер, който наскоро беше осъден по вероятно подправени обвинения за злоупотреби, си създаде име, като се бореше с корупцията, която е пуснала такива корени в днешна Русия, че често е трудно да разберем къде свършва правителството и къде започва мафията. Неотдавна правоприлагащите служби на ЕС предупредиха, че организираната престъпност трупа печалби от европейската финансова криза, като се възползва от черните пазари на стоки и услуги. В същото време нарастващото значение на интернет в глобалната икономика подхранва опасенията за нарастващата сила на киберпрестъпниците.

Гангстерите се появяват на най-странни места. Престъпните синдикати са замесени във всичко – от бракониерството на редки животни до подправянето на лекарства и стоки. Този нарастващ списък от дейности свидетелства за умението на престъпниците да се възползват от задълбочаващата се глобална взаимообвързаност. Вижте как започва статия за неотдавнашна глобална операция на Интерпол: „Над 6000 души по света бяха арестувани при двумесечна операция срещу фалшифицирани стоки, довела до конфискуване на фалшив шампоан за десетки милиони долари в Китай, фалшиви цигари в Турция и алкохол менте в Чили“. Разследващите са открили всичко – от подземен завод в Украйна, произвеждащ цигари менте, до цех в Перу, в който слагали фалшиви марки на мотори от Китай.

Организираната престъпност процъфтява при нестабилност. В сирийската гражданска война същите престъпни групировки, които преди използваха тесните си връзки с правителството на Башар ал Асад, сега се превърнаха в „шабиха“, страховитите военизирани милиции, които вършат най-мръсната работа на режима на бойното поле. Но те не са единствените. „Връзката между въстаническите групировки и организираната престъпност отдавна е отличителна черта на гражданските конфликти“, отбелязва Ашър Бърман, експерт в Института за изследване на войната. „Въстаниците често се насочват към престъпна дейност, за да се сдобият с оръжия и финансиране, от които имат нужда, за да продължат борбата“. Въстаниците в Сирия имат отчаяна нужда от пари в брой и все по-често прибягват до мафиотски похвати, от кражби на коли до грабеж на антични ценности. Зачестяват и съобщенията за систематично изнудване – познатата практика на „революционния данък“, за който сме чували толкова пъти, както и отвличанията по икономически подбуди.

Но това е само върхът на айсберга. Престъпниците по дефиниция предпочитат да избягват дневната светлина, така че размерите на истинския проблем с мафията остават неясни. Дали този служител на Ватикана, който беше арестуван през юни по обвинения в пране на пари, просто се е опитвал малко да обогати себе си и приятели с добри връзки, или е част от много по-широка схема на институционализирана корупция в банката на Светия престол? Дали неотдавнашната полицейска акция в Делхи, при която бяха конфискувани голямо количество незаконни оръжия, беше победа над гангстери или над терористи? Дали този свидетел, който умря без време, точно преди да свидетелства по случая Уайти Бългър в САЩ, наистина е починал от естествена смърт? Защо китайците осигуряваха 17 години убежище на един от най-известните лидери на триадите, преди този месец да го предадат на Тайпе? В повечето случаи, вероятно никога няма да научим цялата истина.

Има обаче няколко неща, които можем да кажем със сигурност. Първо, организираната престъпност в киберпространството става основен проблем, борбата с който е трудна именно поради аморфната му природа. Всъщност, има сериозни улики, че наемни хакери все повече предлагат услугите си както на правителства, така и на банди. Но неяснотата около замесените не бива да ни заблуждава какво е заложено на карта. В доклад, разпространен миналата седмица от глобална финансова организация, се отбелязва, че миналата година половината от световния обмен на ценни книжа е бил подложен на хакерски атаки. Това означава, че престъпниците в мрежата имат потенциала да дестабилизират глобалната финансова система, да не говорим за неназованите загуби за лица и компании вследствие на избуяващата киберпрестъпност.

Второ, важна част от проблема са нелегалните финансови потоци. Най-големият проблем за едрите престъпници е банкирането на незаконните им приходи, а точно в момента има достатъчно напълно законни адвокати, счетоводители и офшорни данъчни убежища, които са готови да помогнат. Нека засега да оставим настрани теоретичните спорове за достойнствата и недостатъците на местата, които пазят строго тайната на вложителите, и да отбележим просто, че запазването на сегашната система, която позволява на престъпниците да преместват печалбите си по цял свят без надзор, ще доведе до катастрофа, ако й се позволи да продължава да действа безконтролно. Неотдавнашен доклад, публикуван съвместно от неправителствената организация „Global Financial Integrity“ (Глобална финансова почтеност) и Африканската банка за развитие, твърди, че само Африка е загубила 1,4 трилиона долара от незаконните финансови потоци. Със сигурност продължаващото съществуване на система, която позволява съществуването на „финансова система в сянка“ от такъв мащаб, не е добро за никого – нито за развиващите се, нито за развитите страни.

Трето, могъщите глобални престъпни синдикати са врагове на доброто управление. Демокрацията не може да процъфтява там, където политиците се сливат със сенчестите сили на мафията. Именно разбирането на този факт предизвика неотдавнашната вълна от протести в България, където протестиращи излязоха на улиците, след като млад магнат с предполагаеми връзки с престъпността беше назначен на най-високия пост по сигурността в правителството. Подобни притеснения обаче в никакъв случай не се ограничават само до Източна Европа. Неотдавнашната вълна от протести от Турция до Бразилия показва, че гражданите са все по-притеснени от злоупотребите със служебно положение и липсата на прозрачност, която ги позволява. Доколкото виждам, те имат право да се притесняват.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.