Богати китайки бързат да научат западните обноски

Франс прес

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Как да украсите жилищния си интериор, да обелите портокал като дама от висшето общество, да държите вилица за стриди или да оживите разговор с колеги на съпруга си? Богатите китайки вече намират отговор на всички тези въпроси, като посещават курсове за хипер-подбрани хора в Пекин.

В Института Сарита, за курса от 12 дни обучение се плащат 100 хиляди юана (12 500 евро). Тази сума не отблъсква десетките „ученички“, които идват от цял Китай, обяснява основателката Сара Джейн Хо.

„Новите желания и нужди, които моето обучение предизвиква у тях, ги кара да похарчат поне три пъти повече. Ние им провеждаме курс по кожените облекла и веднага след това, ученичките излизат да си купуват кожени палта. Провеждаме курс по бижутерия и ученичките питат за цената на всяко от бижутата“.

Официалното откриване на Института Сарита беше през май. Сред темите на обучението се включват „Да помогнем на съпруга си“, „Да се обличаме елегантно“, „Да разбираме от вина“, „Въведение в спортовете на богатите“, „Сервиране на следобеден чай в английски стил“, „Флорално изкуство и декорациите на масата“ или неща като „Как да произнасяме правилно луксозните марки“. Часовете по готварство се провеждат от готвач, който преди това е работил във френското посолство.

Говореща 5 езика, завършила Харвард, самата Сара Джейн Хо е преминала през института Вила Пиерфьо, често представян като последната швейцарска школа по добри маниери. Постоянно присъстваща в местните медии, тя е на път да се наложи в Китай като великата жрица на западните обноски.

Кои са ученичките й, чиято анонимност тя пази? Повечето от тях са навършили 40, омъжени и работещи, като са забогатяли бързо благодарение на невероятния икономически растеж на Китай от края на 70-те години. Идващи от метрополиси като Чунцин, Шанхай или Кантон, те живеят в палат по време на обучението си в Пекин.

Родителите им са изпитали травматизиращите лишения на маоизма и са се борили да оцелеят. В противовес, децата им водят привилегирован живот, обърнати към западните ценности. А те, по средата, са разтърсвани от постоянен културен шок, обяснява г-жа Хо.

„Жените сред днешните новобогаташи в Китай са първите, които поемат ролите на майки, дъщери, бизнес дами в един нов и радикално променен свят. За тях не съществува прецедент, някой, към когото да се обърнат. Така че това, което моите клиентки искат, е водач, нов Конфуций, и точно това им предлагаме“.

„Половината от моите ученички имат чуждестранен паспорт. Другата половина се опитва да получи чуждестранен паспорт. Те очакват да живеят в чужбина по здравословни причини, за начало за да отгледат децата си в здравословна среда“, продължава тя.

Често причината за кандидатурата им в Института Сарита се оказва инцидент, при който са се оказали неподготвени. „Най-големият проблем, който срещат, е да не знаят какво да правят със западно ястие при официален случай. Те не смеят да започнат да ядат от страх да не се изложат, например с охлювите“, обясни за АФП Жън Веймин, главният готвач на Института.

„След това, когато посрещнат гости вкъщи, не знаят как да подредят чиниите. Затова решават да изучават западните култура и етикет. По този начин ще знаят как да се държат не само когато са поканени, но и когато са домакини“.

24-годишната Джослин Ван го признава: именно за обноските на маса е научила най-много в Института. „Начинът, по който хората се хранят, казва много за образованието и характера им“, заяви за АФП младата неомъжена жена, която следва магистърска програма по глобализацията в Лондон.

„Моите родители са се учили сами, или по телевизията и интернет. Но аз исках нещо по-специализирано“, обяснява тя. Чужденците, живеещи в Китай, често са смаяни от откровеността на въпросите, които могат да им бъдат зададени („Колко печелите?“, „Защо се разведохте?“). Даже във физическо отношение, идеята за лично пространство е различна. Тези теми се засягат в Института Сарита.

„Опитвам се да им обясня, че да държите лактите прилепени  към тялото позволява да не навлизате в личното пространство на съседа“, споменава Сара Джейн Хо.

Под нейно ръководство, ученичките се научават да планират разположението на гостите около масата, както и протоколни правила. Те трябва да подредят масата за различните хранения през деня, като използват фините съдове на г-жа Хо. До неотдавна тези домакини са използвали само пръчици за  хранене.

„Овладяването на западните прибори е нещо много сложно. Това е като да ви пренесат в операционна зала и да искат да знаете как се използват всички инструменти“, обяснява учителката.

„Днес на обяд, една от ученичките ми мина изпит за домакиня. Тя сбърка при поставянето на приборите, може би беше нервна. Острието на ножа беше обърнато навън, вместо навътре“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.