Едуард Сноудън – фантомът от летище Шереметиево

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Днес се навършва един месец, откакто Едуард Сноудън пребивава на московското летище Шереметиево, пише в. „Стампа“ в анализ, който, всъщност, поставя под съмнение достоверността на информациите за местонахождението на бившия агент на ЦРУ.

Американецът няма документи за самоличност, защото те бяха анулирани от САЩ, след като той разкри американски тайни и предизвика всеобщ скандал.

Месец след като той се озова на московското летище след бягство от Хонконг, където се укриваше преди това, Сноудън продължава да поражда редица въпроси, включително и този дали изобщо е на летището, пише италианското издание, цитирано от БТА във вторник.

Противоречиви са мненията в тази насока. Един от служителите на летището Станислав твърди, че го е виждал и дори му е дал чаша вода. Той пояснява, че Сноудън е на терминал D и че често пъти отива към зоната за пушачи на нивото на изход 31, откъдето потеглят самолетите за Италия. Екип на в. „Стампа“ е прекарал известно време на това място, но от Сноудън нямало и следа.

Освен на терминал D, Сноудън може и да е на терминалите Е и F. Това са единствените места на летището, където човек без паспорт или виза може да пребивава известно време.

Едномесечното пребиваване на Сноудън на летището беше сравнено със ситуацията във филма „Терминал“ на Стивън Спилбърг. Лентата се основаваше на историята на иранеца Мехран Карими Насери, които очакваше осем години виза и заради това беше принуден да живее на летището Шарл де Гол в Париж. Но приликите между Насери и Сноудън свършват дотук. Насери се беше превърнал в символ на летището в Париж, докато Сноудън е неоткриваем на летището в Москва.

Засега единствено Станислав твърди, че е виждал и дори че е чувал Сноудън да казва „Обичам Русия“. Младежът работи в заведение за бързо хранене на летището и може би разказите му за Сноудън са само опит за привличане на медийното внимание. Станислав твърди, че Сноудън похапва именно в ресторанта му, наречен „Винаги е петък“. Там още едно момиче твърди пред екипа на в. „Стампа“, че е виждало американеца, но нейна колежка й прави знак да млъкне.

На терминал Е обстановката е по-подходяща за дълъг престой. Подът там е застлан с мокет и е удобен за спане, а освен това там се намира и единственият хотел, обслужващ пасажерите от терминали D, E и F.

На терминал Е обаче никой не е виждал Сноудън. Мария, рецепционистката в летищния хотел Въздушен експрес, твърди, че никога Сноудън не е преспивал там. Но причините са може би цените – между 350 и 420 рубли на час /8-10 евро на час/. Максимално човек може да прекара в хотела до 23 часа и нито минута повече.

Предположенията са, че руските власти може да са помогнали на Сноудън да наруши правилата на хотела, но рецепционистката твърди, че никога не го е виждала.

Има съмнения, че руските власти може да са помогнали за укриването на Сноудън и на терминал А, където се влиза само със специални пасавани. Там могат да пребивават дипломати.

На терминал F, откъдето тръгват самолетите за Близкия изток и където магазините изобилстват, Сноудън отново е фантом. Единствено продавачка в магазин за очила твърди, че го е виждала веднъж и че бил много блед.

Сноудън не може и да е в хотел Новотел, който е извън летището. Известен е като Затвора, защото там могат да пребивават пътници в очакване на виза. Но такива пасажери все пак имат документи за самоличност, а Сноудън няма, отбелязва „Стампа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.