Световни агенции за блокадата на парламента

Сблъсъците пред парламента. Снимка: Евгени Димитров, Булфото

Тридесет депутати, трима министри, както и журналисти стоят тази вечер вече повече от пет часа в сградата на парламента в София, блокирани от около две хиляди антиправителствени демонстранти, предаде Франс прес.

Френската агенция отбелязва, че блокадата е заварила в сградата членовете на три парламентарни комисии, обсъждали промените в бюджета и министрите на икономиката Драгомир Стойнев, на финансите, Петър Чобанов и на труда и социалната политика Хасан Адемов. В сградата са общо 109 човека, вкл. парламентарни служители.

В кореспонденцията се описва неуспешния опит на органите на реда да пробият човешката блокада, за да проправят път на автобус.

Ройтерс също информира за събитията в центъра на българската столица и стълкновенията между полицаи и протестиращи, които на няколко пъти попречиха на извеждането на депутати от парламентарната сграда. Агенцията цитира възгласите „Оставка!“ и „Мафия!“, скандирани от събралите се хора, и посочва, че автобусът, направил опити да пробие блокадата, е бил замерян с  пластмасови бутилки и други предмети.

Ройтерс припомня, че пребивавалата днес в София Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, е изразила симпатиите си към антиправителствените демонстранти и е приканила българските власти към реформа в съдебната система.

Информационните агенции ДПА и ИТАР-ТАСС информираха тази вечер за стълкновенията между полицията и антиправителствени демонстранти, заобиколили сградата на Народното събрание в София.

Агенциите описват опита на силите за сигурност да пробият човешката блокада, за да бъдат извозени с автобус няколко министри и депутати, който опит бе осуетен от насядали демонстранти. Според руската ИТАР-ТАСС има арестувани протестиращи, а германската ДПА цитира очевидци, видели ранени хора.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.