Полицейски парад на литературата

Вестта, че министерството на Румен Петков е сключило договор за сътрудничество със Съюза на българските писатели разбуни българския Интернет и предизвика вълна от коментари, съвети и дори призиви да се помогне на българската мили… пардон, полиция в благородните й опити за симбиоза с високото изкуство. Нещо повече, намеренията на МВР и СБП да обявят конкурс за разказ моментално вдъхновиха и продължават да вдъхновяват блогъри и форумци за творчество в жанра „разказ за нелекия делник на полицая“. E-vestnik също даде своя принос с краткия разказ „Една нощ на сержант Руменов и сержант Петков“ (виж по-горе).
За съжаление на Румен Петков тези произведения не са такива, каквито би очаквал той. Привикваните в ГДБОП блогъри, арестуваните еколози, битите миньори и тормозените обикновени потребители на Интернет май не са способни да се проникнат от идеята, че „професионализмът, отговорността и изпълненият дълг на хората от МВР трябва да намерят най-верния път към сърцата на читателите“.
Ако МВР наистина вярваше, че „призванието на полицая ще намери своите талантливи пера“, можеше да се обърне например към българската секция на AIEP (Международната асоциация на писателите-криминалисти), която от години поддържа поредицата „Сто процента крими“, а членовете й са носители на множество наши и международни награди за криминални разкази и романи. Докато някой едва ли очаква членовете на СБП на средна възраст над седемдесет години скоро да напишат „нови творби, в които честта и професионализмът не са само думи, а съдба и призвание за хората в полицейски униформи“, че и да ги публикуват в малотиражните издания със затихващи функции на съюза.
Но новите литературни творби едва ли са първа грижа на полицейския шеф. Друго си е да подпишеш договор с политически правилен и достоен за това Председател, какъвто явно е Николай Петев, някогашният „млад художествено-творчески интелигент“ и априлски критик, сегашен лауреат на руската литературна награда „Имперска култура“(?!).
Щом можеш да затвориш половин София за полицейски парад, защо да не спретнеш и един парад на литературата?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.