Германия – последен лов за нацистки престъпници

Плакатът за кампанията „Късно, но не прекалено“


„Късно, но не прекалено“: 68 години след края на Втората световна война, издирването на последните нацистки престъпници се подновява в Германия с плакати, предаде Франс прес. Плакатите, които ще бъдат разлепяни от днес, показват черно-бяла снимка на входа на концентрационния лагер Аушвиц под заглавие „Операция последен шанс“. Кампанията, която ще се провежда в големите градове, е обявена от Центъра Симон-Визентал, неправителствена организация, която създава всяка година списък на най-издирваните престъпници от Третия райх.

„Милиони невинни са били убити от нацистките престъпници. Някои от извършителите са свободни и живи! Помогнете ни да ги изправим пред правосъдието“, пише на плаката, заедно с телефонен номер. Обявена е и награда, която може да достигне 25 хиляди евро.

„Вече нямаме много време. 2 или 3 години най-много“, обяснява историкът Ефраим Зуроф, директор на Центъра Симон-Визентал в Израел и един от най-известните „ловци на нацисти“ в света.

Операцията има за цел да открие нови случаи, за които властите не са знаели, обясняват от Центъра. „Надяваме се да получим данни за хора, които са работили в лагерите на смъртта или са служили в „отряди на смъртта“, добавя Зуроф. Според него все още могат да бъдат съдени около 60 души, защото в Германия нацистките престъпления нямат давностен срок. Около 6000 души са работили в лагерите на смъртта, в които са загинали около 6 милиона евреи. От престъпниците са живи около 2% или 120 души. Половината не могат да бъдат съдени по медицински причини, което оставя около 60 души.

През юни прокуратурата в Будапеща обвини 98-годишният Ласло Чатари, който е участвал в депортирането на 12 хиляди евреи към концентрационните лагери. Процесът му започва през септември. В Германия в началото на май беше арестуван 93-годишният Ханс Липшис, заподозрян в съучастие в избиването на евреи в Аушвиц, където е бил пазач. Той самият твърди, че всъщност е бил готвач.

Арестите им предизвикаха дебат в Германия между тези, които смятат процесите за закъснели и привържениците на правосъдието, което не се отказва. Зуроф смята, че времето не намалява отговорността на убийците. „За 33 години преследване на нацисти, никога не съм видял нацист да каже, че съжалява“, добавя той. „Не виждайте в тези хора крехки старци, а мислете, че в апогея на физическата си сила са използвали всичката си енергия, за да убиват невинни мъже и жени“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.