Учебен център „Елвис“ ми прибра парите и ме заплашва с ТИМ

Интернет страницата на Учебен център „Елвис“.

Здравейте! Искам да ви поздравя за полезният сайт и Facebook страница! Не знам дали това е начина моят случай да добие общественост, за да се обърне внимание на многото злоупотребяващи собственици на агенции и учебни центрове в България, но все пак реших да ви пиша.

Имам неприятности с този т. н. учебен център „Елвис “ и офиса им в град Варна. За съжаление, не намерих достатъчно информация за него предварително и рискувах да се запиша, а сега се занимавам със съдебни дела. Осъзнавам колко са много младите момичета и момчета, които дават спестените си пари, за да придобият квалификационна диплома от поредния курс, с която да си помогнат за работа. Навярно с доходите от такива хора се е издържала собственичката на този „център“.
На няколко пъти променяха цената на курса. Бях се записала на курс за екскурзовод, който изобщо така и не започна. Затова пък системно ми звъняха по телефона да ме изнудват за останалата част от вноската, за да „започнел курса“. Трябвал им за „бензин на колата“.
Теоретичнта част от курса да съм си я карала в къщи с преснетите от тях материали – била съм „минала седми клас, можела съм да чета „. Наглостта им беше толкова голяма, че когато си потърсих правата при адвокат започнаха да ме заплашват с ТИМ посред нощите.
Тези хора нямат лиценз да упражняват дейността си. Писах до Националната агенция за професионално образование и обучение и получих това като отогор:

„Уважаема госпожо Добрева,
Посоченият от Вас Учебен център ЕЛВИС – гр. Варна ул. Начо Начев бл.4 вх.4. ет.1 офис 1 ЕИК 103065417 не е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). “

Най-вероятно тези ще се видят в “ Господари на ефира“. Просто се надявам да не попадат други млади хора на мое място, защото ми заминаха пари и много нерви. В тази държава човек трябва да е винаги нащрек.

Доротея Добрева

От редакционната поща

Отговорът на Учебен център „Елвис“ виж тук.

Интернет страницата на Учебен център „Елвис“.

Отговор на Учебен център „Елвис”, който получихме по мейла:

sdraveite
A MOGETE DA GO ISTRIETE TOVA KOETO E PISALA KURSISTKATA
УЦ.ЕЛВИС
– курсистката ДОРОТЕЯ ДОБРЕВА -се е записала при нас за екскурзовод като са и дадени лекциите и са се разбрали със преподавателката да дискутират лекциите, не сме заплашвали курсистката с ТИМ, както описва в писмото, позвънихме на курсистката за да си внесе втората вноска за практическа част по екскурзовод за да се започне практиката, и за да я разведем извън Варна дадените обекти по програма, затова и позвънихме докато си бях във Варна, защото след като си тръгна за София, преподавателката може да проведе практическа част само във града за забележителностите а не извън града,това което предложихме по телефона на курсистката беше във ползва докато си бях във Варна, и тогава почнаха дразгите, тя не искаше да внася вноската за практическа част като се прибрах във София вечерта и позвъних да се разберем но не сме я заплашвали със групировката Тим, и не съм искала пари за бензин, учебния център не заъсал за пари, както описва не изнудвам никой за пари щом не иска естествено че няма да има практическа част по специалността, учебния център си има сключен договор със лицензирана фирма която издава сертификати по дадените специалности, а не е така както описва Доротея във писмото. Моля, за съдействие за това опровержение срещу учебния център което е писано от ДОРОТЕЯ ДОБРЕВА не е вярно, считам да изтрието нейното писмо което го е писала.
МЕНИДЖЪР: ЕЛЕНА НЕНОВА

Правописът в писмото е запазен.

Ден по-рано след обаждане по телефона от учебен център „Елвис”, се разбрахме с тяхна служителка да изпрати опровержение. Тя каза, че ще изпрати и изпрати следното:

Molia da mi sadeistvate da istriete oprovergenieto sreschu uchebnia zentar Elvis sapisala e gluposti vav saita koito ne sa verni nie i posvanihme da si vnese vtorata vnoska sa kursa sa praktikata sa da se provede  isvan okolnostite na grada no tia e rasbrala greschno i e pisala niakoi ismisleni nescha molia vi sardechno da istriete komentara
menidjar  ELENA NENOVA

След повторен разговор, в който тя попита отново можем ли да изтрием писмото на курсистката, се разбрахме да напишат опровержение на казаното от нея и да го изпратят. И тогава се получи горният отговор.

Учебен център „Елвис” наистина няма лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение (виж тук), но, както обяснява в отговора си, има сключен договор с лицензирана фирма, която издава сертификати по дадените специалности. Това не е забранено от закона. Ако след завършването на курса курсистът държи изпит пред комисия от лицензираната фирма, той получава държавно признат сертификат. Това обясни в отговор на питане от e-vestnik експерт по лицензиране от НАПОО.

И нелицензирани фирми имат право да организират курсове и да издават сертификати, но не подлежат на контрол от държавната агенция и техните сертификати не са признати от държавата. Само ако курсистът се яви пред комисия на лицензирана фирма, може да получи държавно признат сертификат.

В случая с курсистката „тя се самофинансира”, както се изрази експертът по лицензите от НАПОО. Спорът с учебен център „Елвис” е за пари, дадени за обучение, от каквото тя не е доволна, а й искат още пари.
Надяваме се да си изяснят обстоятелствата в съда.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.