Спорът за името може да влоши междуетническите отношения в Македония

Радио Свободна Европа

Ще бъде ли спорът с Гърция за името на Македония нов коз на политиците да повишават междуетническото напрежение, а с това и да влошат политическата ситуация в страната? От дълго време вече тази дилема съществува сред обществеността и в последно време се засили, когато чрез медиите зачестиха преписките между ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция ДСИ за решаване на спора за името между Македония и Гърция.

За кого е от полза това положение, когато Македония е на прага на евроинтеграционните процеси? Експертите смятат, че напреженията между коалиционните партньори са параван за неуспехите в международен план и в икономиката и че това е известна формула за пренасочване на вниманието.

„Винаги, когато политиците стигнат до нещо в държавата, което не върви, например с ЕС, НАТО, икономиката и др., посягат към междуетническите отношения. Най-новите събития в двете управляващи партии, това, че всяка от тях отделно води своя външна политика, също така в голяма степен влияе на междуетническите отношения“, заяви Владо Димовски от Центъра за междуетнически отношения.

Джабир Дерала от неправителствената организация Цивил повтаря тезата, че междуетническите отношения винаги могат да се разгорят за много кратко време и са мощно оръжие на политиците за постигане на техните цели и за печелене на точки в политическата им сметка. „През последните няколко години забелязваме честа практика на намесване на междуетническите отношения в областта на развитието и изобщо в съществуването на държавата тъкмо от водещите, т.е. от управляващите политически структури.“

Известно беше, че и кампанията за местните избори преди няколко месеца се водеше под знака на националната реторика и че имаше напрежение, протести и контрапротести. Експертите напомнят, че междуетническите отношения в Македония все още са крехки и има опасност инструментализирането им да излезе от рамките на очакваното. 2001 година все още не е толкова далече, а хората имат дълга памет, казват експертите.

Кметът на скопската община Чаир и заместник председател на ДСИ Изет Меджити каза, че не е нещо ново, че с постъпките и отношенията си политическите партии влияят на междуетническата ситуация. „Имайки предвид, че Македония е постконфликтна държава, имайки предвид, че имаме Рамков договор, имайки предвид, че цялото общество е политизирано, за съжаление и децата, е ясно и очевидно, че постъпките на политическите партии естествено влияят на междуетническите отношения, затова всеки трябва да даде своя принос за това.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.