Русия-Сирия: Кредит срещу приятелство

Гласът на Америка

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Руският министър на външните рабори Сергей Лавров прие в Москва двама представители на арабските страни: сирийския вицепремиер по вътрешната търговия и защитата на потребителите Кадри Джамил и Джалал Маща, новоназначения посланик на Арабската лига (АЛ) за Русия.

По данни на руското външно министерство, при срещата с Маща, Лавров е повдигнал актуалните теми за конфликтите в Сирия и Египет. „По време на разговора се състоя размяна на мнения за развитието на събитията в Близкия изток и Северна Африка, с акцент върху ситуацията в Сирия и Египет“, се казва в съобщението. „От руска страна беше потвърдена липсата на алтернатива на политическото решение на сирийската криза, както и необходимостта вътрешните проблеми в страните от региона да се преодоляват с мирни средства, съгласно принципа на националното съгласие“.

По време на дискусиите е било потвърдено и общото желание на АЛ и Русия да „укрепват взаимодействието по линията Русия-АЛ в различни области, включително във формата на руско-арабски форум за сътрудничество“.

Същата тема се обсъждаше и на срещата на руския министър с Кадри Джамил. След срещата сирийският представител заяви пред журналистите, че главната тема е станало увеличаването на руския кредит за Сирия, „необходим за възстановяването на разрушената по време на конфликта икономика в страната“. На свой ред Сергей Лавров е подчертал готовността на Москва за провеждането на международна конференция за решаването на този конфликт в най-близко време.

Какво значение имат срещите на външния министър с представители на арабските държави преди мирната конференция “ Женева 2″ ? Може ли да се очакват неочаквани изненади? Председателят на Института за Близкия изток Евгений Сатановски е убеден, че отговорът е не. „Това (пристигането на Джамил в Русия – бел.ред.) не значи абсолютно нищо, защото в Москва може да пристигне всеки“, заяви той при разговор с кореспондент на „Гласът на Америка“.

„Руско-сирийските отношения няма да се променят, те са такива, каквито са, докато кредити искат от нас всички: наскоро идва сваленият вече египетски президент и поиска 2 милиона.“ Според експерта руското „приятелство“ със Сирия се обяснява с наличието на значителни средства в Москва. „Имаме пари, затова си спомнят за нас, а веднага щом свършат, Сирия ще забрави за нас, както вече ни е забравяла през 90-те години“, прогнозира Сатановски песимистично.

Още по-маловажна е според Сатановски срещата с представителя на Арабската лига Маща. Според експерта АЛ се отнася към международните организации без особено значение, така че посещението на чиновника може да се смята за обичайно.

„За цялата си история, тази структура не е могла да стигне до консенсус по никакъв въпрос, освен израелските резолюции“, добави Сатановски. „Икономическото й значение е нулево, военното й значение е нулево: както знаем, арабските страни си обявяват джихад по два пъти седмично“.

Също толкова ниско изтоковедът оцени и политическото значение на АЛ. По думите му, то се оценява предимно по това, дали я приемат насериозно и я оценяват по това, „колко тежи и струва“. „Именно затова срещата на техния представител с Лавров не може да повлияе абсолютно на нищо“, заключи той.

По коренно различен начин оценява значението на посещенията на Маща и Кадри в Москва Александър Шумилин, ръководител на Центъра за анализ на близкоизточните конфликти в Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките. „Проведените в Москва срещи не са стандартни, а знакови и именно защото са знакови, всяко движение тук може да бъде възприето като проява на някаква нова линия на поведение на Русия или втвърдяване на предишната линия“, обясни той в коментар за „Гласът на Америка“.

Шумилин счита, че целта на срещите на Лавров с арабските държави е била именно запазването на баланса в навечерието на мирната конференция „Женева 2 „. Смятам, че руската страна би искала да избегне някои нови моменти и да не дава повод за лъжливи трактовки по отношение на развитието на своята позиция“, констатира той. „Сега е постигнат някакъв баланс и затишие, свързани с Рамазана и с подготовката за втората Женевска конференция, така че да се изпращат сигнали в полза на някоя от страните, в частност за засилване на подкрепата за Башар Асад, би било абсолютно неправилно и неизгодно“.

По думите на Шумилин сега може да се говори за увереност на руското ръководство в относителната устойчивост на сирийския режим. „Ако се влагат пари, значи има разчети, че режимът ще издържи и трябва да се поддържа и занапред, тъй като всички инвестиции трябва да бъдат защитени“, обясни той. „Това е равносилно на въпроса за доставките на оръжие“.

Експертът отбеляза също сътрудничеството на руското външно министерство с новия представител на Арабската лига Джалал Маща. „На срещата с представителя на АЛ има определен важен момент, свързан с това, че Египет, който играе значителна роля в Лигата, сега явно се затваря в себе си“, каза той. „Лигата не очаква никаква мощна атака в близко време, докато всичко не се нормализира, затова контактите с тази организация в момента са много по-значими от обикновените редовни консултации“. Всичко това, както подчерта експертът, говори за възможност за стабилизация – макар и относителна – на ситуацията в Сирия и в Близкия изток като цяло.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.