От днес България вече е бедна, нестабилна и с улици, по които се лее кръв.

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

Чета днес цял ден, а снощи и слушах на живо по БНР какво се случва в България. Е, не точно в България, а в София, около Парламента. Да ви кажа честно (както обикновено, заради което някои хора се сърдят понякога!): не знам!

Не знам много неща:

Не знам как, но слава Богу (и, колкото и да е странно – и благодарение на МВР), няма жертви, а само няколко леко пострадали. Дано това не се промени, защото е ясно, че има хора, готови да се жертват – или може би в някои случаи, хора, които са осигурени за жертви.
Не знам дали това няма да се промени – както снощи казаха по БНР, малко след полунощ били изтръгнали камъните и бордюрите от тротоарите на „Оборище“ – репортерът сподели, че „едни яки момчета“ правели барикада. На снимките се виждат тежки саксии, изтръгнати с бетонната основа пътни знаци и др.п.

Не знам откъде се взеха тези яки момчета.

Не знам как съчетават мускулите с красотата, акъла и интелигентността.

Не знам дали няма да се окажат прави някои наблюдатели, че част от протестиращите са платени.

Не знам дали другите – нормалните протестиращи, си дават сметка как протестът им се използва от управителя на „ГЕРБ“ АД, но ако не си я дават, толкова по-зле.

Не знам дали сте видели официалното съобщение, препечатано снощи от официоза, но заглавието е „Борисов: Незабавна оставка на правителството“, в оригинал тук.

Не знам и колцина от вас си правят труда да забележат внимателно редактираните съобщения в подкрепа на Борисов, които се появяват с познатия хаштаг ‪#‎ДАНСwithMe‬ в Туитър.

Не знам и как президентът Плевнелиев успя да спретне само за час голям скандал с интервюто си за Уолстрийт джърнъл, в което каза, че е готов с нов служебен кабинет, но не успя да намери време да се покаже лично пред протестиращите. Не знам дали се е допитал до Петър Стоянов, който в подобна ситуация се появи пред Парламента и успокои обстановката.

Не знам дали президентът е казал нещо за служебното правителство, всеки може да изслуша интервюто му тук и да цитира какво точно казва държавният глава. Не знам и защо в това интервю Р. Плевнелиев се хвали как през февруари е отишъл сред протестиращите и е „доказал, че е смел президент“.

Не знам дали няма да пропуснете и вица, който г-н Плевнелиев разказва към 49-а минута. Не знам дали знаете, но понеже президентът не го знаеше, да ви кажа – външният министър на Брежнев не се казва Косигин, а Громико. Не е известен със строежа на мостове, а като „Г-н Не“ (Mister Net). И накрая – не знам дали е приемливо да се разказват вицове, когато хората навън протестират… Да не говорим за вицове, които трябва да се обясняват, за да ги разбере събеседникът, пък дори и това да не помага.

Не знам и как вчера сутринта Вивиан Рединг (комисар по правосъдието, а не по човешки права, например) се срещна и разговаря с граждани, които ѝ задаваха абсурдни въпроси, нямащи нищо общо с темата на диалога ‪#‎EUDeb8‬, а само часове по-късно сигурно се е хванала за главата. Не знам и как президентът Плевнелиев намери време да се появи с нея и да предложи да направят нов разговор, по нови теми, които пък съвсем нямат нищо общо с този в останалите 27 страни.

Изобщо – много неща не знам.

Но знам някои неща и едно от тях, което не може да не притеснява всеки, който обича България е това:

Страната ни е бедна, но до вчера беше финансово и обществено стабилна, с приятелско настроени граждани – това привличаше хората и капиталите. Дори и некадърното, корумпирано и еднолично управление на Борисов не успя да я съсипе.

Вярно – Цветанов и Борисов разрушиха държавността, настаниха на държавната трапеза фирми на близки до тях хора (приятели на техните приятели), прецакаха съдебната система и ако бяха получили втори мандат, щяха окончателно да установят едноличния режим. За щастие не го получиха. За беда Орешарски направи бързо няколко непонятни хода, с които им дава възможност за бърз реванш, но не това е важното.

А от днес България вече е бедна, нестабилна и с улици, по които се лее кръв. Не знам кой е този инвеститор, екскурзиант или просто посетител, който би поискал да кацне на летище „София“ при това положение.

От страницата на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.