Записки от обсадения парламент

Станка Динева. Снимка: личен архив

Приятели, призори, когато се прибрах от парламента, написах това, което леко допълних тази сутрин. Не съм пострадала от ГЕРБ и не съм спечелила от идването на БСП и ДПС на власт. Единственото, което искам, е да живея нормално, да съм здрава и да имам работа.

Казвам това, за да не бъда заподозряна в симпатии към управляващите. Точно на тях май не съм особено симпатична. Ще пусна обаче написаното, защото то е автентично като преживяване.

Свобода! Най-сетне след 13 часа под обсада в парламента съм си у дома. Влязох в Народното събрание в 16 часа и излязох в 5 часа сутринта. Дотук с мита за мирните протести!

Лично Димитър Анестев от бТВ и една неизвестна на мен колежка от БНТ обясняваха на протестиращите отвън къде да отидат и да нападнат, за да не излязат депутатите. Ако БСП-то и ДПС-то не бяха такива комплексари, щяха да дадат на съд бТВ и БНТ за подстрекателство към саморазправа с народни представители и всякаква друга експертна и журналистическа сволоч, отишла на бюджетна комисия.

Ако трябва да сме точни, колежката от БНТ направи повечко от Митко Анестев, но той то го отнесе, защото е по-известен. Шефът на охраната на НС му отне акредитацията, защото му пречеше да се погрижи за хората, за които отговаря.

Ако някой не знае, да кажа: НСО е длъжно да осигури сигурността, здравето и живота на депутатите и министрите. А не да преценява справедлив ли е народният гняв. Дълбоко съм възмутена от това, което направи Анестев с финансовия министър. Той си е най-обикновен даскал от УНСС и е в политиката от 40 дни.

Толкова беше шокиран от разбитите стъкла на автобуса, с който ги извеждаха от парламента, и агресията отвън, че беше изгубил дар слово. А Митко му тикна в лицето таблета със скайпа, който предаваше онлайн, и взе да му задава важни въпроси.

Шокира ме и тъпото обяснение по бТВ, че отвън имало провокатори. Добър ден, шадоу, къде сте тръгнали да ръководите протеста като една Пустинна буря по телевизията, след като не знаете как да се овладее положението.

Не съм съгласна с девет десети от назначенията и с решенията на управляващите, но това, което стана снощи, е гнусно. Т. нар. протестиращи нападнаха колежка, която се опита да отиде в редакцията, за да пише за заседанието на бюджетната комисия. Ако протестиращите си мислят, че сегашните протести носят заряда на тези от 1996-1997 г., дълбоко се лъжат.

Бях свидетел и на двата случая на затваряне на депутатите в парламента. Ще кажа само, че през 1997 г. първото, което направи СДС, бе да осигури възможност на журналистите да напуснат необезпокоявани парламента и да отидат да си пишат дописките. Иван Костов лично уреди ескорт на колежката от вестник „Дума“. Тогава той каза на протестиращите: ако сме демократи, ще позволим на нашите политически противници да кажат какво мислят.

Няма такова нещо днес, приятели, журналистите бяха обиждани, хулени и нападани от най-демократичните демократи в новата ни история. То и самият Анестев да беше направил опит да напусне парламента, щеше да отнесе пердаха.

От стаята на ПГ на ГЕРБ гледах по същата тази бТВ как полицаите се опитват с тела да спрат протестиращите, но те направиха всичко възможно да отнесат удари.

Искам да попитам къде беше бТВ, когато полицията, ръководена от Цветан Цветанов, хвърли як пердах на протестиращите студенти? Тогава имаше бая повече спукани глави и кръв. Но пък липсваше справедливи гняв на бТВ и БНТ.

Това, което гледах снощи от парламента, беше организиран и ръководен от бТВ и БНТ протест. А за БНТ плащаме всички ние с данъците. Тяхната задача е да съобщават за събитията такива, каквито са, не да ръководят протести за сваляне на когото и да било.

Надявам се скоро да има избори. Смятам, че те ще бъдат спечелени от ГЕРБ. Според мен протестите няма да спрат и тогава, защото не виждам как ще е сбъднат исканията на протестиращите. Да видим как ГЕРБ ще ги спрат. Дано тогава няма повече пукнати глави. Точно това и казах на ГЕРБ, когато пуших последната си цигара в стаята на парламентарната група. Обещавам тогава да извадя този пост и да го пусна отново.

От страницата на Станка Динева

П. С. След като постнах впечатленията си от снощи и пуснах няколко реплики на други постове, получих толкова много обиди и ругатни, че направо не повярвах на очите си – умните, интелигентните и красивите знаят много ругатни, псувни и мръсни думи и са безкрайно нетолерантни. Не си спомням на кого са тези думи, но те са моето кредо: аз не споделям това, в което вярваш ти, но съм готов да дам живота си да имаш правото да го кажеш.

Ако протестиращите са истински демократи, не би трябвало да ругаят един човек, че има различно мнение от вашето. Ако не са демократи, нямат моралното право да искат оставката на когото и да било. Направо не ми се мисли какво ще стане, ако тези демократи вземат властта. Сещам се за един прелюбопитен фрагмент от условията за участие в първия църковен събор в Рим. Да не се допускат до събора лица, които твърдят, че са говорили с Господ!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.