Удар по джоба очаква любителите на чашката в Русия

Започнали борба срещу алкохолизацията на Русия, властите се канят да я водят сериозно и планомерно. Бутилка водка или друг „твърд“ алкохол трябва да струва най-малко 300 рубли, заяви вчера главният санитарен лекар на федерацията Генадий Онишченко. Доколкото само по официални данни в страната има 3 милиона алкохолици и още няколко милиона зависими, борбата с алкохола ще се води комплексно, ще се въвеждат още по-строги правила за продажба на спиртни напитки. Според икономисти, каквото и да разправят чиновниците за социалния аспект на проблема, основен остава стремежът да се влеят в бюджета нови пари от повишени акцизи.

„За алкохола мога да кажа, че минималната цена е 300 рубли. 10 долара по сегашния северноамерикански курс. За една бутилка водка, твърд алкохол“, заяви Онишченко. И добави, че борбата срещу употребата на спиртни напитки изисква комплексни мерки, включително да се намалява достъпността му чрез географски и времеви ограничения.

През септември м. г. той съобщи като шеф на „Роспотребнадзор“, че в Русия има 3 милиона алкохолици и още няколко милиона души без диагноза „алкохолизъм“, неспособни обаче да се лишат от редовно пиене на алкохол.

Същевременно статистиката, даже официалната, описва ситуацията по-другояче, отколкото я вижда главният санитарен лекар. През първото полугодие на 2013 г. жителите на Русия са купили с 24 на сто по-малко водка, отколкото през същия период на миналата година, сочат публикувани във вторник данни на изследователската фирма „ГФК-Рус“. В парично изражение продажбите на практика са останали на същото ниво, дори с четирипроцентно повишение спрямо предходната година – заради повишения акциз и съответното поскъпване на продукта.

Експерти, потърсени от „Независимая газета“, приемат доста критично изявленията на шефа на „Роспотребнадзор“. „Винаги се питам защо г-н Онишченко нито веднъж не е говорил против ниската минимална заплата в страната, пенсиите, потребителската кошница и др. Нали това също засяга здравето и социалното благополучие, чуди се Вадим Дробиз, директор на Центъра за проучване на федералния и регионалните алкохолни пазари. – Освен това водката и без него пак ще струва 300 рубли – към 2016 година.“

Но и тази година положението вече е критично, твърди експертът. „В Русия алкохолът е най-скъп в света спрямо минималната заплата. Страната обаче не си събира данъците докрай, акцизите пък се вдигат все повече, затова и цените все така ще растат – продължава той. – В крайна сметка половината потребители ще купуват легална водка, а половината ще минат на нелегална или разни ментета и заместители, самогон, аптечни тинктури и т. н. А консуматорите на твърд алкохол в Русия са 60 милиона души.“

Вдигането на цената от днешните 170 на 300 рубли би довело само до намаляване на легалното производство с над 30 процента, коментира Даря Пичугина, аналитик от агенция „Инвесткафе“. „Дори и днес (след новите ограничения за продажба на алкохол в Русия от 1 януари т. г., б. р.) едва ли се консумира по-малко водка като цяло, но легалният алкохол, продаван в определените часове, е изместен от нелегална продукция, казва тя. – Вече виждаме спад в легалното производство, но не и спад в потреблението, което е знак, че нараства употребата на заместители, домашен дестилат и просто питиета, произвеждани, без да се плащат данъци.“

По думите й това се диктува само от данъчни мотиви и не влияе особено на потреблението. А според изпълнителния директор на мюнхенската фирма ФАС – Finanz Analytische Solutions GmbH, Сергей Мартянов далеч по-ефективен начин за борба с алкохолизма е да се формира обществено мнение във връзка с проблема, да се развива икономиката и да се рекламира здравословният начин на живот.

„В Германия примерно алкохол има в повечето гастрономи, продава се и по бензиностанциите, дори нощем, само че двойно по-скъпо, отколкото в магазина, казва той. – Консумацията на алкохол на глава от населението пък е горе-долу еднаква в Русия и в Германия, но в Русия се пие повече твърд алкохол.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.