Под привидно спокойствие в Словения се надига недоволство

Франс прес

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Спокойствието се възвърна в Марибор – втория по големина град в Словения, жителите си пият кафето на тераса на площад, където преди няколко месеца демонстранти и полицаи влизаха в сблъсък сред облак от сълзотворен газ.

Но въпреки този спокоен изглед натискът тегне върху новия кмет на града Андрей Фиштравец, както и върху новия лявоцентристки премиер Аленка Братушек, за активизиране на разклатената икономика и дистанциране от една култура на корупция, която накара хиляди словенци да излязат на протести през зимата.

Ако той допусне грешка, движението, в което участвам, и други организации ще го следят от много близо“, заяви Санин Яшар, един от организаторите на демонстрациите в Марибор, по адрес на новия кмет.

Демонстрациите, които понякога бяха бурни, спряха през март, но много словенци продължават да отхвърлят непотизма и личния интерес, който демонстрират техните политически ръководители в една страна, силно засегната от безработицата и навлязла в рецесия преди две години.

„Словения е толкова корумпирана страна…Ние се нуждаем от 100 или 200 добри съдебни решения“, за да се възстанови редът, каза за АФП Андрей Фиштравец, 56-годишен, който също е бил демонстрант преди да бъде избран за кмет на Марибор преди четири месеца.

Неговият предшественик консерватор, както и бившият премиер Янез Янша, се оттеглиха от длъжност след демонстрациите, визиращи сериозни обвинения в корупция: така милиони евро, предназначени за Марибор – европейска столица на културата през 2012 г., просто са се изпарили. Националната комисия за борба срещу корупцията изчисли, че за 20 години от обявяването на независимостта си, Словения е загубила около 10 милиона евро в полза на корупцията, което представлява едно богатство за тази малка страна с два милиона жители.

„Ако имахме възможност, ние щяхме да се преместим в друга страна. Австрия или може би Нова Зеландия“, разказва Йерней Демшар, 26-годишен, обезкуражен от корупцията, както и от липсата на работа в неговата страна: безработицата засяга 13,0 процента от активното население в Словения, а в Марибор – 18,4 процента.

Необходимите антикризисни мерки, сред които увеличение на данъците, за да се финансира помощта за банките в затруднено положение, намаления на заплати в държавния сектор и реформи на пазара на труда, оставиха горчивина у много словенци: „Всичко върви добре, ако имате пари“, казва сухо възрастна жена със селска забрадка, когато я питат как върви животът в Марибор. Ако нямате, това е ад“, добавя тя.

Словения, бивш образцов ученик по време на влизането й в ЕС през 2004 г., предвижда ново свиване на своята икономика тази година с 2,4 процента от брутния вътрешен продукт и слуховете, че Словения ще бъде следващата страна от ЕС, която ще иска международна помощ, остават на дневен ред.

С нови лица на политическата сцена – Андрей Фиштравец, бивш социолог без никакъв политически опит преди стане кмет, и Аленка Братушек – относително непозната преди да бъде назначена на този пост през март, – словенците се надяват на промяна.

Кметът на Марибор обеща: „Ние не искаме да работим с незаконни средства“. Той предвиди също социални проекти за подпомагане на тези, които се опитват да свържат двата края като градини за отглеждане на собствени плодове и зеленчуци или хранителна банка за преразпределяне на неизползваните хранителни продукти от множеството училища в града. С „нови идеи“ и „креативни индустрии“ той се надява да възвърне славата на Марибор.

Аленка Братушек от своя страна обяви държавна помощ от 66 милиона евро за града с допълнителни помощи за насърчаване на новите предприятия и борба срещу младежката безработица.

В града белезите на рецесия не са много видими: павираните улици, изкъртени по време на демонстрациите, бяха поправени и кафенетата са пълни с клиенти, които пият кафе или ядат сладолед. Хората са доволни „за момента“, подчертава Йерней Демшар.

Но противоречащи на това гласове отбелязват, че Андрей Фиштравец е все още обграден от същия корумпиран общински съвет, както по-рано. „Ние трябва да контролираме нашите представители“, обяснява Санин Яшар, която предрича нови демонстрации в скоро време. „Това ще се случи. Ние очакваме нов взрив през есента“, предупреди той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.