Реформаторският блок като супа минестроне за Борисов

Сутринта бях в бТВ с трима протестиращи. Питах ги, но не можаха да отговорят – като падне правителството, за кого да гласуваме? Нямало да се върне Бойко, това били „отвратителни инсинуации“. Питам ги – добре, коя партия? Не могат да кажат. Щяло да има различни.
Викам им – защо Вивиан Рединг каза „двете големи партии да седнат на масата, да забравят миналото”? Не им хареса. Представяте ли си, ако наистина ГЕРБ и БСП седнат и се разберат, както иска Рединг… Какъв вой ще настъпи – аууу, олигархията, двете мафии се съюзяват.

Ами дайте алтернатива, направете партия, движение. Единствен опит за алтернатива засега е Реформаторският блок. Ама не е голяма алтернатива, засега се събират с общи позиции по някакви въпроси, но като опре до избори, ще стане страшно. Ще се съберат неколцина, а други сърдити ще се явят сами. Само надникнете в интернет хората от ДСБ как настървено повтарят „никаква коалиция с Пръмова!”.

Реформаторският блок е като супа минестроне – останалата вчерашна супа, освежена с каквото има под ръка. Белким победим на изборите.
Тази супа минестроне може само да класира ГЕРБ на второ място на изборите, като му дръпне малко гласове. И после да му стане патерица (като ги натиснат от ЕНП и прочие). Защото от БСП нито ще дръпне гласове, нито ще й стане патерица. И не се знае супата + ГЕРБ дали ще стигнат до 120 депутати. По-скоро не – към 80-90 + още 20-ина, нещо такова ще е. Ще трябва да вкарат „Атака”2 (партия СКАТ), и тя да осигури мнозинство. Няма светли перспективи.

…Два дни преди изборите през май пак бях при Ани Цолова и Виктор Николаев, пак с протестиращи, от февруарските. И ми остава едно впечатление, че нещо си приличат със сегашните по това, че не знаят много какво искат. Сегашните говореха за заробване, идвала Русия (е колко пъти ще идва?), Станишев не бил български гражданин и т. н. в тоя дух.
На февруарските им казах в студиото, че исканията им са като на „Атака”. Има ли смисъл да гласуват за тях, като „Атака” иска същото? Тогава февруарските протестъри се явиха в листите на разни партии и взеха половин процент. Сегашните какво ще направят? Даже няма да се появят в листите и ще си гласуват за 2-3 партии или въобще няма да гласуват. Оставка, протести и …като във Варна. Където избраха (мажоритарно) баш кмет от групировката „Мултигруп”, издигнат от ГЕРБ.

Видни фигури от сините и тъмносините като Сугарев, Йордан Соколов открито подкрепят ГЕРБ. И пак ще ги подкрепят на изборите и ще заклеймят супата минестроне като безпринципна коалиция. И ще има силен Борисов със слаба супа. Затова може да се готвим за Бойко Борисов 2 с човешко лице, ондулиран с коалиция от супа минестроне. Но може да не им се отвори парашутът, че май пак БСП+ДПС+„Атака” ще имат към 130 депутати – сега имат 143. („Атака” нямало да влезе? Трети път казват, че няма да влезе. Айде на бас).

В следващите години ни очаква политическа нестабилност при задълбочаваща се икономическа криза. Присъединявам се към призива на Борисов отпреди 2 години – „Садете си картофи”. Ще има по-сериозни радикални бунтове, коктейли „Молотов” и прочие. Като Гърция, но с по-голяма бедност.

––––

Б. а. Казаха ми, че с моите писания деморализирам протестиращите. Въх, уби мъ. Телевизиите работят за тях, че аз да съм им проблемът с някое друго мнение в този сайт. По-добре всички болшевики от площада и от сините редици да чуят какво казва Рединг. Няма бъдеще България, докато всички не седнат масата да преговарят. За някакъв вид експертно управление.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.