Обама – Путин: отношения на „санитарния минимум“

Франс прес

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Като остави да витаят съмнения около идването на Барак Обама в Москва, Вашингтон даде на руските власти да разберат, че ще се задоволи, поради липса на по-добра възможност, със сведени до минимум връзки с Владимир Путин, смятат американски експерти.

В много труден етап на руско-американските отношения на фона на конфликта в Сирия, на ожесточените критики след осъждането на виден руски опозиционер и на искането за убежище на беглеца Едуард Сноудън, правителството на Обама поддържа двусмислие дали при посещението в Русия през септември президентът ще отиде и в Москва.

Срещата на върха на Г-20 е отдавна насрочена за 5 и 6 септември в Санкт Петербург. В средата на юни руските и американските власти обявиха среща на върха между Обама и Путин на 3 и 4 септември. Това би била едва втората визита на Обама в Москва след идването му на власт през януари 2009 г. и първата откакто Путин пое отново властта през май 2012 г.

Белият дом пренебрегна преди седмица призивите на двама видни американски сенатори да се настоява Г-20 да изтегли срещата на върха от Русия, ако бъде изпълнено искането за убежище на Сноудън – обвинен в шпионаж заради разкритията за масираните правителствени програми за електронно следене – и оставя да витаят съмнения за отиването на Обама в Москва.

„Мога да кажа, че президентът има намерение да отиде в Русия на срещата на върха на Г-20. Нямам какво повече да добавя към онова, което вече сме казали за това пътуване“, заяви миналата сряда говорителят на Белия дом Джей Карни. Белият дом се придържа към тази позиция, дори след като „Ню Йорк таймс“ написа в четвъртък, че е възможно посещението на Обама в Москва да бъде отменено заради породилото се напрежение от аферата Сноудън.

Експертът по Русия Андрю Къчинс от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) твърди, че по този начин правителството на Обама дава на ръководителите в Москва да разберат, че „ако дадат убежище на Сноудън, това ще бъде капката, която ще прелее чашата.“

Неговият колега от института Брукингс Стивън Пайфър обаче смята, че аферата Сноудън има по-малка тежест в сравнение други спорни въпроси, които тровят отношенията между двамата някогашни противници от Студената война, по които Москва изглежда не проявява взаимност.

„Обама би искал да направи нещо повече за контрола над оръжията“, както показа призивът му през юни в Берлин за допълнително съкращаване на ядрените арсенали, отбелязва Пайфър, специалист по въоръженията и източноевропейските въпроси. „Той би искал да се намери решение за противоракетната отбрана и да се стимулира икономическото сътрудничество“, изброява Пайфър, който е бивш посланик в Украйна.

Според Пайфър правителството ще реши дали да се състои или не визитата в Москва в зависимост от тези въпроси, мнение, споделяно и от Къчинс. Президентът, смята той, разсъждава така: „Няма да си губя времето, нито ресурсите на моята администрация за отношения, които се оказват неплодотворни.“

В контраст с разведряването, което бе главен фактор в отношенията между Обама и наследника на Путин – Дмитрий Медведев, двустранните срещи на американския президент и настоящия господар на Кремъл са белязани от ледена и напрегната атмосфера. Тя се прояви и на срещата на Г-20 в Лос Кабос (Мексико) и на Г-8 в Лох Ърн (Северна Ирландия) през юни. Путин се държа подчертано надменно на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид през май 2012 г.

Ако срещата на върха в Москва не се състои, мостовете няма да бъдат разрушени, защото двустранна среща между Обама и Путин в кулоарите на Г-20 остава възможна и ще позволи да създадат впечатлението, че всичко е нормално, подчертава Пайфър. Той отбелязва също, че първите дипломати на двете страни Джон Кери и Сергей Лавров поддържат прилични отношения, гарантиращи продължаване диалога на високо равнище.

Ако Обама все пак реши да не отиде в Москва, „руснаците няма да останат доволни. Путин обича да демонстрира, че е играч в отбора на големите. Ако американският президент реши, че няма голяма полза да прекара ден и половина с вас, посланието ще бъде зле прието“, прогнозира Пайфър. Остава да видим дали това ще е достатъчно на руснаците, за да вземат мерки срещата в Москва да се състои, казва в заключение той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.