Добри новини за туризма в Гърция това лято

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

Постъпленията от туризма това лято в Гърция „галопират“. Новините от сектора са добри, а данните показват, че все повече туристи са дошли в страната и са похарчили повече пари в сравнение с миналата година.

През май постъпленията от туризма са надхвърлили един милиард евро, като това е повишение с 38,5 на сто в сравнение с май 2012 г.

А това е обнадеждаващо и от него може да се направи изводът, че ако така вървят постъпленията от туризма, е постижима поставената цел Гърция да бъде посетена от 17 млн. туристи и в страната да влязат около 11 млрд. евро през настоящия сезон.

Според статистика, огласена от гръцката централна банка, през май пристигащите туристи в Гърция са се увеличили с 24,4 на сто, а в страната са влезли 1,4 милиона туристи, а за петте месеца от началото на годината Гърция е била посетена от 3,05 млн. чужди туристи това е ръст от 9,5 на сто спрямо същия перирод на 2012 г.

Наред с това за периода януари-май приходите от туризма са възлезла на 1,73 млрд. евро и са нараснали с 15,4 на сто.

Централната банка е констатирала, че през май пристигналите германски туристи в Гърция са нараснали със 72 на сто 252 хиляди германци , а френските туристи с 67 на сто 140 хиляди .

Увеличение са отбелязали и приходите от Германия със 68,5 насто и са възлезли на 228 млн. евро, а от Франция със 102 на сто и са достигнали 107 млн. евро.

Спад от 22 на сто през май обаче е регистриран по отношение на британските туристи, пристигнали това лято в Гърция. Те не са надхвърлили 154 хиляди. Докато през май миналата година техният брой е бил 198 хиляди и 600. В резултат на това са намалели и очакваните постъпления от тях.

В същото време през май 46 хиляди американски туристи са дошли в Гърция, а постъпленията от тях се изчисляват на 78 млн. евро. Броят на американските туристи е нараснал с 14,7 на сто, а приходите с 83,8 на сто.

За същия месец руските туристи са се увеличили със 47,2 на сто. Техният брой е скочил до 80 900 души, а донесената от тях валута е възлязла на 75,3 млн. евро, като отбелязала скок от 24,3 на сто.

Изнесените данни показват още, че американският пазар може да донесе значителни приходи на гръцката държава, тъй като американците се смятат за едни от „скъпите“ туристи за дестинации като Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.