Несмъртоносна помощ за бунтовниците в Сирия като репетиция за оръжията

САЩ изпробват линиите на снабдяване на сирийската опозиция в подготовка за изпращането на оръжие

Протести в сирийския град Дераа. Снимка: ЕПА/БТА

Вашингтон тихомълком изпробва способността на сирийската опозиция да доставя хранителни порциони, медицински комплекти и пари в зоните под контрола на бунтовниците, докато се подготвя за изпращането на оръжие за техните бойци.

Американски служители се срещат ежеседмично в Турция със сирийски опозиционни лидери, за да уточнят най-добрия начин да се поддържат отворени линиите на снабдяване за бунтовническите сили и за опустошените от войната градове и райони.

Една от най-известните жени лидери от сирийската опозиция – Сухейр ал Атаси, участва в срещите като координатор за „несмъртоносната помощ“, която включва оборудване за бунтовническите бойци и местните съвети, за разлика от хуманитарната помощ за бежанците.

Доставките се предават на офицери от умерената Свободна сирийска армия (ССА) на тайни места, които не може да бъдат разкрити от съображения за сигурност.

„Подписвам документите и си стискаме ръцете с представителя на ССА“, разказа служител на Държавния департамент на САЩ, който участва в тези операции. „Пожелавам им всичко добро и си тръгвам“.

Бунтовниците получават помощ за своите подразделения, а също така раздават част от нея за училища, болници и местни съвети.

САЩ са отпуснали 250 милиона долара несмъртоносна помощ за Сирия в допълнение към 815-те милиона долара хуманитарна помощ в подкрепа на бунтовниците, сражаващи се срещу силите на президента Башар ал Асад.

Напоследък Вашингтон започна да включва в помощта си по-големи артикули, като камиони, радиостанции, индустриални генератори и по-сложна медицинска техника.

Част от нея цели да подпомогне не само бунтовниците, но и гражданските власти в градовете, отхвърлили управлението на Асад.

„Едва сега започваме да изпращаме по-едро оборудване през границата за местните съвети и градове в освободените райони“, каза американският служител.

Сирийската гражданска война отне живота на над 100 000 души и принуди милиони да напуснат домовете си. Намесата на Иран и ливанските му съюзници от Хизбула в конфликта промени баланса на силите на бойното поле в полза на Асад, засилвайки разочарованието сред бунтовниците от това, че САЩ се бавят да им изпратят оръжия.

Без американско дипломатическо присъствие на място, Сирия представлява уникално предизвикателство за координаторите на помощта.

Американски служители казват, че разчитат на мрежа от около 75 млади сирийци, които събират информация в контролеряните от бунтовниците райони и после докладват на отдела на Атаси. Информацията често се сверява с агенции на на ООН. Американският Конгрес разчисти пътя миналия месец за предоставянето на бунтовниците не само на несмъртоносна и хуманитарна помощ, но и на оръжия. Конгресмените одобриха само ограничено финансиране на операцията с оръжията, тъй като се страхуват, че американски оръжия и боеприпаси може да се озоват в ръцете на твърдолинейни ислямски екстремистки групи.

„Един от най-големите ни проблеми е да сме сигурни, че каквото и да правим, нищо няма да попадне в ръцете на Ал Каида“, каза Дъч Рупърсбъргър – главният демократ в Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.

За да проследят несмъртоносната помощ, която вече пристига в Сирия, американските служители искат от опозицията да им носи обратно фотографски доказателства като потвърждение, че са стигнали до правилните ръце.

„Ако предоставяме малки суми в брой на местен съвет, за да раздаде заплати, настояваме за подписи и снимки“, каза служителят. „Един от начините да ограничим риска е сумите в брой да са малки и да плащаме нещо като издръжка, а не заплата“.

Макар и невинаги да е лесно да се гарантира, че доставките стигат до предвидените си получатели или че накрая не отиват на черния пазар, сирийските опозиционни координатори са започнали да печелят доверието на американските служители.

„Засега издържат изпита“, каза служителят.

Франция също изпраща доставки на бунтовниците, включително пликове с пари, предавани на ръка на турската граница.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.