Осъденият Навални се очертава втори в изборите за кмет на Москва

Освободеният Навални на гарата в Москва. Снимка: Иля Варламов

Ненадейната интрига около изборите за кмет на Москва във връзка с кандидатурата на Алексей Навални, освободен от стража специално за целта, вихрено се завърта.

Почетното второ място му е в кърпа вързано според последните анкети – според центъра ВЦИОМ на 20 и 21 юли за Навални са смятали да гласуват 9 на сто от жителите на Москва. Най-близкият му съперник, комунистът Иван Мелников, може да разчита на 4 процента. Досегашният кмет Сергей Собянин събира 54 на сто, оставайки недостижим; рейтингът на другите участници в кампанията все така не надхвърля статистическата грешка.

Залозите в играта все още не се знаят със сигурност. В най-простия вариант при победа на Навални най-много ще изгубят комунистите, изпълнявали досега ролята на главна опозиционна сила, и то без много да се напрягат. Но разиграе ли се радикален сценарий, може да започне битка за мястото на политик номер две в страната – човека с право да претендира за президентския пост, ако се случи нещо и той изведнъж се оваканти.

Има версия, че руският елит води сега жестока борба за поста министър-председател, автоматично и приемник на държавния глава. Изборите на столичен кмет са част от тази кампания – те не са от значение сами по себе си (тук действащият градоначалник просто няма конкуренти), а като демонстрация на електоралния потенциал на Сергей Собянин.

Изненадващото вкарване на Навални в избирателната кампания според тази версия цели да бъде отслабен Собянин и се дължи на негови противници в апарата. Опозиционерът тръгва към изборите с общофедерален дневен ред (предизборният му лозунг е „Промени Русия, започни с Москва“) и нескрити президентски амбиции.

Фантасмагоричното освобождаване на Навални срещу подписка впрочем не гарантира, че накрая ще видим името му в изборните бюлетини. Елиминирането на кандидати от надпреварата е класическа хватка в предизборната борба, тъй че нищо не пречи някой да му подложи крак.

В четвъртък „Известия“ (любимият вестник на Следствения комитет, ако гледаме колко ексклузивни данни получава оттам) съобщи, че Навални имал сметка в американска банка. Нещо категорично забранено за всеки кандидат за държавна служба според приетите наскоро законови поправки. Вестникът се позовава на хакер с никнейма Hell, разбил по-рано пощенската кутия на Навални (по странно съвпадение, след като следствието иззело компютъра на опозиционера).

Заради американската сметка Навални може да не стигне до вота. Щабът на кандидата уточни, че такава сметка наистина е имало (Навални е следвал в Щатите), но е била закрита след връщането му в Русия. Московската градска избирателна комисия побърза да заяви, че липсват основания за допълнителна проверка на кандидата. Неофициално организаторите на изборите признават, че и в руски банки проверките за сметки не винаги са възможни, а при запитване до финансови учреждения в чужбина пък се искат сериозни доказателства за извършено криминално престъпление. Тъй че хакерското нападение на Hell е по-скоро информационна атака с цел да бъдат отблъснати от Навални хората с патриотични нагласи. Тя обаче е знак, че конфронтацията между кремълските кули, в чийто център се озова Навални, още не е стигнала до развръзка.

И между другото, в четвъртък общественият съвет „Честен избор“ (включващ главно правозащитници, близки до Кремъл) изрази в декларация „безпокойство“ във връзка с това, че в Москва се разпространяват незаконни агитационни материали в подкрепа на кандидата Навални без данни за тиража, датата на отпечатване и без указание, че са платени от съответния избирателен фонд – пряко нарушение на закона, посочва съветът. „Честен избор“ приканва столичната избирателна комисия да обърне внимание на случая и напомня, че подобни нарушения се наказват.

Прочее, „кандидатът от площад „Болотная“ не бива да се отпуска – всяка грешка тъй или инак ще бъде използвана против него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.