Докато Путин е на власт в Русия, Ходорковски едва ли ще излезе на свобода

Ходорковски в московска изложба
Бившите олигарси Михаил Ходорковски и Платон Лебедев са изобразени в картини от изложбата „Рисувайки съдебния процес“ в Централния дом на артистите в Москва. Снимка: Ройтерс

Централният печат в Русия коментира решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по жалбата на Михаил Ходорковски и Платон Лебедев.

Магистратите не откриха политически елемент в наказателното преследване срещу олигарсите във връзка с първото дело за бившата петролна компания ЮКОС. Но признаха, че правата им са били нарушавани в следствието, процеса и изтърпяването на наказанието, напомня Би Би Си.

Съдът постанови на Ходорковски да бъдат изплатени 10 000 евро обезщетение, каквото няма да получи Лебедев.

Бившият руски петролен магнат е в затвора от 2003 г., както и съдружникът му Лебедев. През 2005 г. те бяха осъдени за финансови и данъчни измами, но твърдят, че са жертви на политически процес. По-късно двамата получиха нови присъди за кражби на петрол и изпиране на пари.

„Стандартите на Европейския съд за доказване на политическа мотивация в делата са толкова високи, че всъщност трябва да има едва ли не лична разписка от Путин, че преследването на Ходорковски е започнало по политически мотиви“, коментира в „Независимая газета“ Максим Дбар, шеф на пресцентъра на Ходорковски.

„Доволни сме от решението на ЕСПЧ“, цитира „Комерсант“ Андрей Фьодоров, оглавяващ апарата на руския пълномощник към европейския съд. Според него „ЕСПЧ, както и по-рано, отказа да признае политизираност в това дело“.

„ЕСПЧ призна, че е било фундаментално нарушено правото на справедлив процес“, съответно присъдата трябва да бъде анулирана, заявява пред вестника Каринна Москаленко, адвокатка на Ходорковски. „Решението на ЕСПЧ има задължителна сила и неговото изпълнение не се свежда до обезщетяване за морални вреди“, казва тя.

Европейските магистрати не посочват изрично, че процесът е бил несправедлив като цяло, подчертава Дмитрий Дедов – руски съдия от ЕСПЧ, участвал в гледането на жалбата.

При всяко положение руският Върховен съд ще разгледа на 6 август жалба срещу присъдите по второто дело за ЮКОС по реда на надзора – според тях Ходорковски и Лебедев трябва да излязат на свобода през 2014 г. Адвокатите се надяват, че Върховният съд ще изпълни изискванията на ЕСПЧ предварително и техните довереници ще бъдат освободени, пише „Комерсант“.

Вчерашното решение на ЕСПЧ е „несправедливо и страхливо“ – „за да не видиш политически подтекст в това дело, трябва просто да си сляп“, коментира пред „Московский комсомолец“ правозащитничката Людмила Алексеева.

„Явно никой не иска да се скара с Русия и това е обяснението – защото и руският съд положи доста усилия, за да се постанови такова решение“, казва тя.

„Има опасение, че докато Владимир Владимирович Путин е на власт, шансовете на Ходорковски да бъде освободен са твърде съмнителни“, добавя Алексеева.

„Решението изобщо не ме изненада“, казва политологът Виталий Третяков пред „Комсомолская правда“.

„Повод да се образува дело срещу Ходорковски бе активната му намеса в политиката – това е очевидно. Несъмнено е обаче и друго – че бе осъден само за икономически неща. Такива състояния не се натрупват за три години по честен път. Необходими са сто години – от първия долар до първия милиард. Според мен такива скелети в гардероба си имат още мнозина олигарси у нас“, заявява руският експерт.

Русия разполага с три месеца срок, за да обжалва вчерашното решение пред Голямата камара на ЕСПЧ, пише „РБК дейли“.

Делото за укриване на данъци едва ли ще бъде преразгледано, прогнозира пред вестника Виктор Герашченко, бивш управител на руската централна банка. Според него обаче не е зле да се преразгледат резултатите от разпродажбата на активите на ЮКОС – тя превърна в просяци мнозина миноритарни акционери, включително от чужбина, коментира банкерът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.