Полит.Ру:България напомня Русия, само че без петрол

България вече има гражданско общество, пише вестник „Зюддойче цайтунг“

Манекенката Таня Илиева в ролята на „Свободата води народа“, по сюжета от картината на Йожен Делакроа. Снимка: Булфото

ългарски интелектуалци предлагат „нежна революция“ под строг обществен контрол, пише руски сайт
Съобщенията за „предреволюционна ситуация“ в България не отговарят твърде на нейния имидж – на топла и гостоприемна крайморска страна, смятана за спокойна, аграрна, с курорти на достъпни цени“, пише информационният портал Полит.ру.

В статия за протестите у нас сайтът коментира „Хартата за разграждане на плутократичния модел на българската държава“, подписана на 24 юни от 60 най-известни представители на интелигенцията“.

От месец и половина хората в България редовно настояват на митинги да бъде сложен край на „властта на богатите“ и да се въведе „истинска демокрация“. Хартата предлага като решение на проблемите поетапна „нежна революция“ под строг обществен контрол и с максимална прозрачност. Широка група общопризнати и уважаеми експерти се предвижда да разработи „нов държавен модел“ и базови законови норми, които да изключват легитимно участие на олигархията и бизнес структурите в държавното управление, обяснява Полит.ру.

Руският сайт вижда в документа „до болка позната картина на обществения живот“. България напомня по нещо Русия, само че без петрол. Местните властници от вертикалата нямат възможност да купят лоялността на „електоралния ресурс“ срещу парче салам и други „минимални социални гаранции“ – България е сред най-бедните членки на ЕС и това удоволствие не е по джоба й, се казва в материала.

Икономическата криза се проточи и както често става, изостри „политическото зрение“ на народа. Затова на улиците в София и други големи градове днес излиза не само интелигенцията (заради „усещането за несвобода“ или омръзналите й провластови глупости в телевизионния ефир), а и всички, които мечтаят да видят по-добър живот не в абстрактното бъдеще, а още преди да напуснат света, пише Полит.ру.

„Протестите в България показват, че гражданите не са готови да търпят повече егоистични правителства“, коментира „Зюддойче цайтунг“. Младите образовани демонстранти искат оставка на премиера Пламен Орешарски и това е символ за новото самосъзнание на обществото, отбелязва вестникът.

Силните в България няма да спечелят, пише вестник „Цайт“. „Олигарси и мафиоти управляват България – така виждат нещата хората, които протестират седмици наред на улицата“, отбелязва „Цайт“.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) припомня благодарността, която протестиращите изразиха към германското посолство в София със символичното събаряне на подобие на Берлинската стена. ФАЦ отбелязва също, че „23 години след края на комунистическата диктатура в България клики, които произхождат предимно от старата комунистическа номенклатура и нейните тайни служби, са завладели големи части от държавните институции, за да правят своите сделки в сива зона между политиката, икономиката и организираната престъпност“.

На България й омръзна от мафията, пише „Виртшафтсвохе“. За разлика от февруари, този път в София демонстрира новата средна класа – интелектуалци, хора на изкуството и студенти. „Не става дума само за високи цени на тока, а за по-голямо право на участие във вземането на решения, медийна свобода и борба с корупцията. Протестите поставят въпроса за системата“, отбелязва „Виртшафтсвохе“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.