Ленин, Фейсбук и медиите

Има едно определение за печата от Владимир Илич Ленин, което поколенията над 45 са изучавали в университета. То гласи, че „Печатът е колективен организатор, пропагандатор и агитатор“. Ленин е развил идеята на практика. Както сам обяснява, около неговият вестник „Искра“ като гръбнак се създала болшевишката партия и била подготвена революцията.

Точно в тази роля влязоха днес Фейсбук и някои медии. Чрез тях се развива сегашната мирна площадна революция. Фейсбук призовава, указва, организира. Някои телевизии, сайтове – пропагандират и агитират.

Да показваш окупацията на парламента в предаване на живо може да бъде професионален репортаж, може да бъде и пропаганда и манипулация. Зависи от самите журналисти, редактори – какво ще покажат и как ще го представят. Сега телевизиите показват нашироко протеста, а преди 1-2 години не показваха хич или манипулираха протестите на еколозите, както ги наричаха. Това е добре, стъпка напред, ама тук-там и по ленински.

При събитията през 1997 г. нямаше Фейсбук и тогава някои медии се нагърбиха с тази роля. Но тогава имаше и организатори, агитки и щурмови групи. Тогава не се размина с една окупация, изровени тротоари и барикади от плочки и боклукчийски кофи. Тогава щурмоваци мятаха тежки павета, обърнаха и счупиха 10-ина коли на парламента и НСО, счупиха вратите и прозорците на Народното събрание.

Година по-късно СДС-ОДС си направи конференция в НДК на годишнина от събитията и украси фоайето с барикада от купчина павета и автомобил. Вандализмът тогава беше въздигнат като възвишено действие на гражданското общество и инструмент на промяната. А ако не беше това разбиване на парламента, СДС сигурно щеше да спечели повече на изборите. Сега из Фейсбук се чуват гласове, че трябва да стане като 1997 г., защото „комунистите“ от друго не разбират.

По същество окупацията на парламента и задържането на хора вътре е левичарско действие, колкото и това да гневи протестиращите на площада, които се мислят за десни и крещят червени боклуци. Един либерал никога не посяга на свободата на другите, един консерватор не вади тротоарни плочки и не прави барикади.

Поради това нека онези, които се сърдят, че e-vestnik не изпада в неудържим възторг от протестите и не играе ролята на „колективен организатор, агитатор и пропагандатор”, както казва Ленин, и не бабува на някоя нова партия, да осъзнаят, че вече живеем в демократично време и не всички мислят еднакво. Който не е съгласен с някои действия на протестиращите, това не означава автоматично, че е мафиот, олигарх и комунист. Което за мнозинството на площада сега е едно и също. Който така разсъждава, може да е красив, но не е сигурно, че е много интелигентен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.