„Дейли телеграф“: 80 000 българи ще се насочат към Великобритания

Десетки хиляди българи се очаква да напуснат за постоянно страната си, за да се установят във Великобритания. Това става ясно от проучване на общественото мнение, извършено по поръчка на Европейския парламент и цитирано от британския в. „Дейли телеграф“.

Изследването на социологическия институт Афис сочи, че около 400 000 души или над 5% от населението на България, са заявили намерение да напуснат родината си в идните две години. Великобритания е била посочена като предпочитана дестинация от близо една четвърт от анкетираните. Преди Испания, Гърция и Италия бяха предпочитаните дестинации за миграция за българите. Но сега 22,5% от посочват Великобритания като предпочитано място за миграция, а 22,9 процента – Германия. Ако този процент се запази до януари 2014 г., когато българите, заедно с румънците ще получат свободен достъп до Великобритания, може да се очаква, че още тогава във Великобритания ще пристигнат 80 000 българи, посочва изданието.

Досега британското правителство не се ангажира с официални прогнози за броя на българите и румънците, които ще пристигнат в страната. Изданието сравнява и цената на труда в опит да предположи колко биха заработили потенциалните изселници. Изразена в британски лири, цената на труда на българите в родината им е 3,15 лири за час, а във Великобритания те биха получавали по 18,4 британски лири на час. По повод на допитването говорител на Британска партия на независимостта Джерард Батън заяви: „Допитването показва, че много българи искат да емигрират от родината си и че Великобритания и Германия са техните нови предпочитани дестинации. Като се имат предвид сегашните огромни вълнения в България, мога само да очаквам, че числата ще се окажат по-големи. Ситуацията се усложнява и от изключително високото ниво на корупция в тази еврочленка, чиито граждани ще могат да се движат свободно във Великобритания от януари“.

Батън заяви още, че е дадена сметка, че Великобритания е магнит за онези, които искат да работят заради разликата в заплащането на труда. „Но миграция в големи мащаби от подобни европейски членки е много лошо нещо за британските работници, защото това ще намали нивото на техните заплати. Тъжно е, че Великобритания не може да направи нищо, за да спре вълната от имиграция от България, докато Великобритания е част от ЕС и е ограничена от европейското законодателство“, добави той. По официални данни вече около 100 000 българи живеят във Великобритания, а във Франция и в Германия те са съответно 30 000 и 75 000.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.