Наивните грешки на Дянков в статията му в „Уолстрийт джърнал”

Симеон Дянков. Снимка: София фото ейджънси

Бившият финансов министър Симеон Дянков пусна статия в „Уолт стрийт джърнал”, която се опитва аналитично да обясни ставащото в България.
Описва протестите, но казва, че не трябва да се сравнява с Гърция и др., защото в България има финансова стабилност. „В България затягането на коланите е нещо от миналото – твърди Дянков – минималната  заплата е повишена с 30% през последните две години. Пенсиите от април са увеличени с 10%.“
И обяснява, че българите са на улицата, не заради пенсии и заплати, а защото искат България нормална държава и се чувстват второкласни европейци.
Като чете някой американец, сигурно ще повярва, че у нас наистина има голям ръст. Но увеличението на пенсиите с 10%, при положение, че средната пенсия е 100-ина долара, означава мизерия. Също и на минималната заплата с 30% – как се живее с 200 долара на месец? И средната заплата е смешна, което е основната причина за емиграция, особено на млади хора.

Това, с което се самоизтъква Дянков, всъщност беше определено като грешка от бившите управляващи. Те се изказаха, че най-голямата им грешка била прекалено строгата финансова дисциплина, с което предизвикали гнева на хората. В този смисъл се изказа и Борисов, и министърката Лили, и най-успешната министърка на ГЕРБ – Деси, и еврокомисарката Кристалина Георгиева. Но, приемаме, че в България сме отличници и Дянков беше несправедливо уволнен от Борисов.

Българите приели с големи надежди приемането в ЕС, но се разочаровали, не се случило каквото очаквали, пише Дянков. Има втора похвала – увеличила се е средната продължителност на живота от началото на прехода средно със 7 години, защото се удвоил бюджетът за здравеопазване и бързо намаляло пушенето, пише той. Това тук вече са волни съчинения. Няма никакви изследвания и данни, които да свързват бюджета и пушенето с увеличаване на средната продължителност на живота. Тя се увеличава в цяла Европа, с почти еднакви темпове, и за България е нараснала с 3 (три) години от 1990 г. насам, а не със 7 години.

Увеличението на средната продължителност на живота от 1990 г. не е 7 години ,както смята Дянков, а 3. Графика: НСИ

Заключението на Дянков е толкова учебникарско и наивно, че чак се чудиш какво прави в „Уолстрийт джърнал“. По подобен начин бившият премиер Борисов каза, че благодарение на управлението на ГЕРБ се удължил живота.
Следващата похвала е, че с парите от Брюксел е построена нова инфраструктура, особено по време на управлението на предишното правителство, оглавявано от Бойко Борисов.
Дотук всичко е прекрасно, но следите от комунистическата ера все още са навсякъде в България, те не позволяват установяването на нормалност, пише Дянков и предвижда кратък живот на сегашното правителство, което не е голямо пророчество при тази политическа нестабилност.

Според него българските политици трябва да извършат три смели реформи:

Първата е реформиране на държавните служби за сигурност, включително ограничаването на участието на нейни бивши членове в обществения живот. В службите – добре, но в кой обществен живот трябва да се ограничи участието на бившите хора от службите?
„Докато след разпадането на СССР други източноевропейски страни бързо разформироваха тайната си полиция от времето на комунизма, нито едно правителство не пожела или не успя да направи това в България“, казва Дянков. Това също не отговаря на истината. Тайната полиция, т. нар. политическа полиция – Шесто управление на ДС – беше разформирована още през 1990 г. След това към края на 90-те – 2000 г. имаше лустрация специално в службите на МВР, като от ГДБОП бяха изгонени бивши служители на Шесто управление. Но, уви, отидоха в разни банки и частни структури – никой не може да им забрани това. Как да ги изгониш от обществения живот?

По-нататък Дянков отново хвали Борисов, че неговото правителство забранило на бивши членове на тайната полиция да изпълняват дипломатическа служба, но по-широките усилия били възпрепятствани в парламента или в съдилищата. Кой парламент е възпрепятствал забраната на правителството на Борисов за сътрудниците на ДС? Мнозинството на ГЕРБ се е възпрепятствало само?

Дянков казва още, че хората на ДС още властват в медии и др., а председателят на ДПС Лютви Местан бил бивш служител на тайната полиция. Грешка – не е бил точно служител, но айде, не толкова важно. А нямаше ли хора от ГЕРБ с досиета от службите? Дянков спестява това, неговото правителство ги било ограничавало. Да видим какво си представя той – парламентът приема закон, който забранява на Местан да се кандидатира за депутат. Окей. Но какъв закон трябва да приеме, че да отстрани Радосвет Радев, примерно, като собственик на неговото си „Дарик радио“? Да му го национализират? Вместо това правителството на ГЕРБ му е дало над 4 млн. лева по европрограми – повече, отколкото на националното радио. Затова и самият Дянков беше чест гост там.
Втората реформа, която препоръчва Дянков е в енергийната сфера. Политиците използвали енергийния сектор като източник на незаконно политическо и лично финансиране. Българското правителство трябва да либерализира сектора, доминиран от лошо управлявани държавни предприятия. Излизането на борсата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), сега държавно чудовище, ще донесе така необходимата прозрачност и също така ще намали корупцията, съветва Дянков.

Съветите са прекрасни, но докато беше вицепремиер, не ги направи на практика. И то е ясно защо – ако се приватизира изцяло енергийният сектор, българинът ще забрави евтиния ток. Правителството на Дянков продаде остатъчния дял на държавата в ЕРП, но така тя задълбочи крепостничеството и монопола. Вместо това трябваше да либерализира пазара и да има още няколко ЕРП-та, пуснати навсякъде на пазара, като се ликвидира териториалния монопол на сегашните ЧЕЗ, ЕОН и т. н. Правителството, в което Дянков беше вицепремиер, не го направи.

Третата реформа, препоръчана от Дянков, е във висшето образование. Българите бягат да учат по чужбина, затова трябвало да има по-добра система за финансиране на вузове.

Ами като беше министър Дянков как ги финансираше вузовете? Та изкара на протест преподаватели и студенти? И тогава телевизията не показваше протести от по няколко хиляди души от Софийския университет. По негово време правителството прие рекордно нисък бюджет за образование през 2010 г., като процент от общия бюджет. За опитите да ликвидира БАН дори е банално да се говори. Там млад учен постъпва с 300 лева заплата. На Запад – с 3000 долара.

Тези три реформи вървят ръка за ръка, съветва Дянков.
Сега се пилеели ресурси за службите за сигурност и в енергийния сектор, които могат да бъдат насочени към образованието. Ами какво стана с бюджета на МВР по времето на Дянков, Цветанов и Борисов? Защо така се увеличи, за разлика от този на образованието?

И ако от енергийния сектор е възможно да се освободи ресурс с приватизация, либерализация на пазара, то как ще се освободи ресурс от службите за сигурност? Те се свеждат до ДАНС, където работят 1500 души. Или може би има предвид и военното министерство, което се е свило достатъчно. А при една лустрация откъде ще паднат пари?

Ако вземе на сериозно да отговаря точка по точка на статията на Дянков в „Уолстрийт джърнъл“, може да направи още много забележки. Но грешките му идват да покажат какъв човек е бил финансов министър. Той дори в първата си година обърка сметките за бюджета и се наложи да преизчислява в началото на следващата година и да прехвърля дефицит в предишната година.

И нещо важно трябва да се припомни – протестите в България, които свалиха правителството на Борисов, избухнаха, когато той уволни Дянков. Повечето хора в България бяха убедени, че този финансов министър влошава икономиката на страната и положението на всички. И когато премиерът го уволни, българите се убедиха, че това наистина е така и изгубили търпение излязоха на улиците и предизвикаха предсрочни избори.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.