Апел от учени към протестиращи, депутати, премиер и президент

От нощта на барикадите
Барикада от тротоарни плочки, извадени от ул. „Оборище“ през нощта на окупацията на парламента, в която се стигна до сблъсъци с полицията. Снимка: Булфото

Уважаеми  граждани на Република България,

Държавата има  смисъл, ако ефективно защитава индивидуалните ни права. През годините на прехода България изостави своите задължения към гражданите. Управляващите в ротация партии и съпътстващата ги организирана престъпност се самозабравиха в злоупотребата с власт. Наложено бе безкултурно, непрофесионално и несправедливо управление. Но то бе възможно благодарение на нашето неестествено, незряло гражданско поведение.

Сега сме  съвършено други, осъзнаваме се като реален фактор за качеството на живота си в България. И е добре вече по-интелигентно да търсим изход от всеобхватната криза, която сами си сътворихме. Да предприемем всеобщи, бързи и адекватни мерки за нормално функциониране на държавата. Преди всичко друго, най-важно е своевременно да реформираме най-високата институция на представителната демокрация – Народното събрание. Там са нужни образовани, способни и независими хора.

Госпожи и господа  народни представители от 42-ото  Народно събрание,

Вие сте на ход. Необходима е промяна във властта още сега, чрез общо, разумно и осъзнато участие на гражданите в изборите. Вие можете да имате съществен принос, като ускорено приемете най-необходимите поправки в Изборния кодекс. Те ще равнопоставят и улеснят гражданите в изборите за парламент и не изискват повече от двадесетина дни интензивна творческа работа.

Нека да е ясно – този парламент е легитимен (по сегашния пропартиен Изборен кодекс), но в нарушение на Конституцията, не е автентичен представителен орган на гражданите – избран е с 38.8% от гласовете на имащите право да гласуват, но работи само с 19.47% – на БСП и ДПС. Следователно той няма необходимото доверие, морален и професионален капацитет да изработи изцяло нов Изборен кодекс. Такава задача само ще удължи неговата агония.

Господин Министър-председател,

Подайте незабавно оставка! Вие не можете да проведете никакви  полезни управленски дейности в  условията на недоверие, политическа нестабилност и постоянни протести. Хубавите решения за майчинските и тока, както и други подобни, създават опасения за последващи компенсаторни рестрикции. Не поставяме под въпрос личностните и професионалните Ви качества. Колкото и да е безспорна експертната Ви кариера, Вие сте заложник на партийно-олигархични интереси и не сте свободен да управлявате професионално. Ако сега подадете оставка, протестите ще спрат, общественото напрежение ще намалее, обстановката в страната ще се нормализира и Вие ще работите спокойно до назначаването на ново служебно правителство.

Господин Президент,

По Конституция  Вие сте обединител на всички българи, бъдете такъв и реално. Настоятелно  предложете на парламентарните партии да приемат ускорено необходимите поправки в Изборния кодекс. Те по същество са само три: (1) да отпадне изцяло 4-процентният изборен праг, за да не се преразпределят (крадат) гласовете на малките участници в изборите; (2) инициативните комитети на гражданите да могат да издигат и избират свои кандидати във всички многомандатни избирателни райони; (3) финансова и медийна равнопоставеност в предизборната кампания. Всички останали предложения на граждани и партии са технически и могат да бъдат интегрирани и прецизирани за съвсем кратко време.

За да няма съмнения и оправдания, че заради преговорите  за европейските фондовете правителството не трябва да подава оставка, освободете г-н Орешарски от партийната зависимост и му предложете да стане служебен премиер.

Така, от една страна, ще се избегнат евентуални властови сътресения, а от друга – ние, избирателите, ще избираме кой да ни представлява в парламента по нови по-справедливи правила.

Уважаеми  активни участници в протестите!

Ние – учени, преподаватели и експерти в различни области, отправяме този общ политически призив към всички български граждани. Но конкретно се обръщаме към народните представители и персонално към министър-председателя и президента, защото смятаме, че трябва да откроим и изискваме тяхната адекватна персонална отговорна позиция.

Но в тази неделима градация за значението на всеки  един от нас при създаването на общите ни условия ВИЕ, активните участници в протестите, сте най-важни и главно от вас зависим пряко всички. Ние разчитаме на вашето цивилизовано, мирно и законово поведение, което непременно да доведе до приемане на честни правила за следващите парламентарни избори и незабавна оставка на правителството!

Друго от този партиен  парламент и това партийно правителство не можем и не трябва да искаме.

30.07.2013 г.  Владимир Брезоев, доктор по философия, политолог

Лъчезар Аврамов, професор по биофизика, дфн

Ивайло Симеонов, инж. д-р

Костадин Костадинов, професор, дтн

Красимир Калинов, професор, дмн

Соня Касчиева, професор, дфн

Искра Арсенова, професор, дфн

Ивайло Маринов, икономист

Наталия Жабленска, икономист

Виктор Ат. Атанасов, гл.ас. д-р

Габриела Тодорова, преподавател, гр. Перник

Бойко Вачев, доцент, д-р

Лъчезар Василев, Solution Architect, National Bank of Canada

Марияна Христева

Антоанета Матеева

Венцислав Филипов

Иван Пожарлиев, професор, чл.кор. на БАН

Васил Нейчев, доцент, д-р

Мартин Табаков, професор, дфн

Боян Лалов, професор

Пламен Физиев, доцент, дфн

и стотици други!!!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.