Бездомници от Ню Йорк се нахраниха за един ден като крале

Франс прес

„Бездомниците в Ню Йорк поне за ден се почувстваха като крале“, заяви Жил Брагар, основател на асоциацията на Майстор-готвачите (Chefs des Chefs), който с удоволствие наблюдавал как 150 бездомници се наслаждават на ястия за гастрономи, приготвени от „готвачи на крале и президенти“.

Сто и петдесет души в окаяно положение се стекоха в края на миналата седмица в църква в южната част на Манхатън за вечеря, приготвена от екип готвачи от най-висша класа.

„Има толкова невероятно талантливи главни готвачи, искахме да споделим техните умения с хората“, обяснява Кристета Къмърфорд, главен готвач на Барак Обама.

Идеята е много проста:

в събота двайсетина членове на асоциацията, в която членуват готвачите на най-високопоставените световни лидери, президенти и монарси, дойдоха да приготвят ястия в социалния център на църквата „Св. Франсоа-Ксавие“, която предоставя храна на най-нуждаещите се.

„Асоциацията на „Майстор готвачите“ е най-ексклузивният гастрономически клуб на света, понеже условията за допускане са много строги. Тези готвачи са пазители на кулинарните традиции на всяка страна“, подчертава Жил Брагар.

„Клубът се старае да се обвързва с благородни каузи. В този случай идеята беше поне за един ден бездомниците на Ню Йорк да бъдат третирани като крале. За малко, наистина, но това показва, че се интересуваме от тях, че привличаме вниманието към тях“, допълва той.

В менюто на тази необичайна трапеза има салата с орехи и естрагон, приготвена от главния готвач на Обама, ризото по милански от готвача на италианския президент Джорджо Наполитано и гаспачо от пъпеш и авокадо, гарнирано с пармезан и приготвено от главния готвач на френския президент Франсоа Оланд – Бернар Восион.

Сътрапезниците – предимно испаноговорящи и чернокожи – чакат на опашката с чиния в ръка и изслушват разясненията на главните готвачи, застанали от другата страна на гишето за храна.

Обстановката е непринудена и поканените имат време да разменят чиниите си, да се сближат или да се снимат с главните готвачи, при което готвачката на Барак Обама е най-търсена.

„Каква страхотна възможност! Не можех да пропусна това и дойдох с две от трите си деца и с баща си“, радва се Алтраграсиа Ривас, 36-годишна нюйоркчанка с доминикански произход, която живее в социално жилище в долен Ийст сайд.

Изживяването е високо оценено и от самите главни готвачи:

„Обикновено сервираме на големците на света, така че е много добре поне веднъж да слезем на едно ниво с хората, които никога не са имали достъп до такива места“, смята Бернар Восион.

И макар че Ню Йорк често е символ на богатство и лукс, за някои действителността е мрачна и гладът е всекидневна реалност.Според нюйоркската асоциация „Коалиция срещу глада“ 1,5 милиона жители на „Голямата ябълка“ получават безплатна храна, за да оцелеят.

„Обикновено предлагаме топла храна в неделя за 1200 до 1400 души. Хората, на които сервираме днес, не са толкова многобройни и идват в събота по-скоро, за да получат торби с провизии. Те са много бедни, живеят под прага на бедността“, отбелязва Джоузеф Марина, свещеникът на църквата.

„Отначало главните готвачи искаха да сготвят за хората, които идват в неделя, най-нуждаещите се, но когато разбраха броя на хората, които се очаква да дойдат, видяха, че това е невъзможно. Във всеки случай ние сме във възторг, за нас беше изненада да видим, че те пожелаха да дойдат и да приготвят храна за хората, които гладуват“, допълва той.

Свещеникът най-добре вижда влошаването на положението с бездомните в Ню Йорк: „Има действителен проблем. Служа в тази църква вече шест или седем години. Отначало осигурявахме храна в неделя на 600-700 души. За седем години числото се удвои, което ви дава представа за пропастта, която е зейнала между богатите и бедните в Ню Йорк.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.