Полъх на модерен папа от Бразилия

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Пътувах на „Пастир Едно“ (Шепърд Уан), както е известен самолетът на папата, и когато си на борда съвсем ясно се вижда колко много мъжете от папския отдел за връзки с обществеността – да, уви, всички са мъже – държат да обявят всяко посещение в чужбина за триумф.

В случая с посещението на Франциск в Бразилия са прави. Днес в Рио наричат прочутия плаж „Папакабана“ в знак на почит към отслужената там в неделя меса, когато три милиона души лагеруваха на пясъка, за да зърнат Светия отец при първата му визита в Латинска Америка откакто бе избран за папа през март. Най-лошото, което се случи беше, че папският „Фиат Пунтоз“ направи погрешен завой, пораждайки страхове за сигурността му. Той не само не пострада, но посланието за пестеливост и въздържаност бе ясно отбелязано.

Именно тази негова естественост, липсата му на високопарност и смиреността му видяхме в Бразилия и това ще укрепи католическата църква и ще повиши авторитета й. Може би най-сетне имаме папа за 21-и век. Със сигурност сигналите, които забелязахме през последните няколко дни, носят полъха на модерността.

Дори когато бе кардинал, Берголио реагираше сурово на свещеници, които отказваха да покръстват деца с неженени родители. Сега той отиде по-далеч и заяви, че гейовете не бива да се маргинализират („ако някой е гей и търси Бога, кой съм аз, че да го съдя?“, запита той). За ролята на жените (ние сме само 70 процента от членската маса на църквата, тъй че не бива да очакваме прекалено много) той каза, че момичета министранти (помощници на свещеника при богослужение) и шепа жени на различни длъжности във Ватикана може би не са съвсем достатъчни. За жени свещеници и дума не може да става, разбира се.

Така че виждаме някакво размразяване, но определено не и революция – фина, но значима смяна на курса, но от човек, който остава дълбоко консервативен. Няма нужда да си радикален, за да те възприемат като вятър на промяната в католическата йерархия (човек потръпва като си помисли какво ли щяха да сторят с Христос). Но както Франциск несъмнено си дава ясно сметка, посещенията в чужбина са лесната част. Защото истината е, че повечето му проблеми се намират във Ватикана – най-малката държава на света. Никое от затрудненията му не е изчезнало докато е бил на плажа в Бразилия. Факт е, че с изпращането на сигнал за промяна в стила новият папа повиши очакванията за промяна в съдържанието.

А проблеми, които чакат решение, определено не липсват. Миризмата около съмнителната ватиканска банка е твърде неприятна в горещото италианско лято; въпросът за възможността свещениците да сключват брак плаче за внимание; а дори ако не може и дума да става да се даде на жените да стават свещеници, църквата продължава да губи от неспособността да признае и използва богатството си на женски талант. В момента има усещане, че Франциск се готви да предприеме действия в тези области; и ако управлението му ще става истински триумф, а не само обявен от пиар отдела му, това са проблемите, с които Франциск трябва решително да се заеме.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.