Египтяните се страхуват да не се върне полицейската държава

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Свалянето на египетския президент Мохамед Морси преди три седмици, което стана без да се потърси мнението на електората, сякаш целеше да предизвика свирепа съпротива. И ето че мнозина лежат мъртви, коментира британският „Таймс“ сблъсъците между силите за сигурност и привърженици на сваления президент ислямист.

Западните правителства и по-специално САЩ трябва да настояват египетските власти да разрешат мирните протести, както и да държат правителството отговорно за употребата на смъртоносна сила. При все това днес не е моментът да се спират
помощите за Египет. Най-належащо е в страната да бъде въведен политически ред и да бъдат запазени политическите права на гражданите, пише вестникът.
Президентът на САЩ Барак Обама трябва да спре помощта за Египет, преди да умрат още хора, е мнението на авторката на друга статия в „Таймс“.

След кръвопролитията отговорът на Запада бе объркан и колеблив. Той трябва спешно да използва своето влияние. В Египет тече най-тежката криза от две години насам; междувременно вътрешното министерство обяви, че смята да възстанови силите за сигурност и разузнаване, подкрепяли 30-годишното управление на
Мубарак, се казва в материала. Администрацията на Обама все повече се страхува, че египетските военни пренебрегват апелите на САЩ и задълбочават  разцеплението в страната, което би могло да накара членове на местните „Мюсюлмански братя“ да грабнат оръжията, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Египетските власти заплашват с „твърд“ подход към демонстрантите, отбелязва френският „Монд“. След кръвопролитния уикенд „Мюсюлмански братя“ отново
отказаха да признаят, че армията е свалила Морси. Техен говорител каза, че те са готови да приемат всяка инициатива, предвиждаща възстановяване на легитимността и анулиране на държавния преврат.
„Хюман райтс уоч“ разкритикува „престъпното презрение“ на властите „към човешкия живот“. Но вицепремиерът и министър на отбраната генерал Абдел Фатах ас Сиси, подкрепящ преврата, прикани населението „да сложи край на тероризма“, посочва „Монд“.

Снайперисти стрелят по демонстранти в Египет. Военните и „Мюсюлманските братя“ си отправят взаимни обвинения, пише в заглавие руският „Независимая газета“.
На конфронтацията не й се вижда краят. Стотици хиляди обитатели на протестен лагер в Кайро, обграден с барикади, обещават да останат там, докато не бъде върната властта на Морси. Готови са да чакат, колкото потрябва – седмици, месеци,
над година . . ., добавя всекидневникът. Според него
протестиращите „са убедени, че военните са готови на всичко, за
да ги изтрият от политическата карта на Египет“.

„Още повече след масовите демонстрации в петък, подкрепили военните“, които според цитиран в статията водач на „Мюсюлманските братя“ са дали на Ас Сиси пълномощно не за борба с терора, както бе заявено публично, а за клане и кръвопролития, допълва „Независимая газета“.

Получили желаната от тях народна подкрепа, силите на реда в Египет имат занапред картбланш да се разправят с „враговете“ на нацията, резюмира френският „Фигаро“.
Откакто веднага след преврата на 3 юли бяха затворени телевизиите, близки до „Мюсюлманските братя“, медиите се подчиняват на една-едничка линия – курса, воден от военните, и на техните призиви за „изкореняване на тероризма, пише „Фигаро“ и добавя, че някои египтяни се страхуват да не се върне
полицейската държава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.