Адам Михник за България: Демокрацията важи за всички, а не само за възвишените и умните

Няма достатъчно причини да се въведе антикомунистически апартейд, казва полският дисидент

Адам Михник. Снимка: „Газета Виборча“

В интервю за „Шпигел“ Адам Михник, полски дисидент и антикомунист, който днес е главен редактор на „Газета Виборча“, коментира събитията в България. Ето извадки от интервюто, пуснати от Дойче Веле (виж тук):

Шпигел: Г-н Михник, вече шест седмици хиляди хора протестират в България срещу прогнилата политическа система. Цели двайсет години политическият дебат в Източна Европа все още е белязан от окопни битки и омраза. Каква е причината?

А. Михник: Липсва политическа култура, липсва културата на компромиса. Ние в Полша, пък и унгарците, никога не сме се учили на това. В страните от Източна Европа наистина съществува мощен стремеж към свобода, няма обаче демократични традиции. Над тях все още е надвиснала опасността от анархия и хаос. Демагогията и популизмът са широко разпространени. Ние сме незаконните деца, копелетата на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма.

Шпигел: Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната.

А. Михник: Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните.

Шпигел: В България се проведе само половинчато отваряне на архивите на тайната полиция, в Румъния пък навсякъде все още действат служители на печално известната Секуритате. Как се живее в едно общество, където някогашните извършители (на престъпления – бел. ред.) са по-добре поставени, отколкото техните едновремешни жертви?

А. Михник: Вие казвате това, което навремето повтарях аз за старата Федерална република Германия: „Пълно е с нацисти!“. Но това бяха бивши нацисти. Вярно е, че Румъния беше Оруелова държава, а Секуритате беше навред. Всички страни, които са били под диктатура, се сблъскват със същия проблем – това важи също така за Испания и Португалия. Но това не е достатъчна причина да се въведе антикомунистически апартейд.

Шпигел: Значи смятате, че призивите на Запада да се преосмисли историята са опростенчески?

А. Михник: Да. След промените в Полша в продължение на два мандата ние имахме посткомунистически президент – Александър Квашневски. Той беше много добър, тъкмо по негово време Полша влезе в НАТО и в ЕС. Призивите да се извърши най-после окончателно разчистване са пропаганден инструмент на десните. Но и те самите търпят подобни хора. Качински назначи за заместник-министър на правосъдието един бивш съдия, който навремето беше осъдил на лишаване от свобода сегашния президент Коморовски.

(…)

Шпигел: Икономически Полша стои доста добре, получава много пари и от ЕС.

А. Михник: Това е вярно, обаче хората не го осъзнават. Гледана откъм Париж, Прага или Берлин, Полша е страхотна страна. Но включете за малко католическото радио „Мария“ и ще чуете, че Полша е катастрофирала страна под управлението на хора, които искат биологично да изличат полската нация. (…) Животът на Запад все още е много по-удобен, отколкото при нас. Да не забравяме, че нашите страни навремето бяха херметично затворени. Сега хората най-после могат да излизат. И те се възползват от тази възможност. Печелят пари на Запад, а мнозина после се завръщат у дома и започват свой бизнес. Това не е лошо.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.