Кувейт се изплаши от своите шиити – „пета колона на Техеран“

Кувейтската полиция гони демонстранти в столицата Кувейт сити. Снимка: RTL, от екрана

Кувейтският емир шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах прие вчера оставката на кабинета, подадена във връзка с изборите за парламент предния ден. Резултатът им бе неутешителен за местните шиити, получили учудващо малко мандати – наполовина от тези в предходния парламент. Експерти не изключват Кувейт да се превърне в нова арена на конфронтация между сунити и шиити, каквато са вече съседен Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

* * *

Шиитите претърпяха най-болезненото поражение в историята на Националното събрание – получиха едва 8 мандата от общо 50. Според експерти, потърсени от „Комерсант“, подобен резултат изглежда неестествено в една страна, където шиитите са поне една трета от населението. Съответно причината може да е „смяна на ориентирите в политическата върхушка“.

На предишните избори за Национално събрание шиитските политици успяха да издействат максимална подкрепа от населението и събраха почти 35 на сто от гласовете. Не можаха обаче да затвърдят своя успех – само след половин година Конституционният съд обяви изборния резултат за недействителен и обвини емира, че незаконно е разпуснал предходния парламент.

Редовното разпускане на Националното събрание се превърна напоследък в норма за Кувейт. Само през периода, в който управлява настоящият емир (от януари 2006 г. насам), това е вече шести подобен случай. Сред причините за това развитие на нещата са постоянните търкания между депутатите и правителството. По традиция правителството се сформира от най-близкото обкръжение на монарха. Кувейтското законодателство предвижда министрите да бъдат едновременно и членове на парламента. Заседанията на Националното събрание често приключват със скандали, в които се случва да участват и хора от кабинета – директни протежета на емира.

Източник, близък до правителствените среди в Кувейт, прогнозира пред „Комерсант“, че в страната и занапред „ще нараства политическата нестабилност“. Вече от две години стихийни протести избухват неведнъж из улиците на столицата Кувейт и други градове.

Приближените на емира са на мнение, че основен източник на политически провокации са кувейтските шиити, наричани понякога „петата колона на Техеран“. Според местните власти тъкмо под влияние на „вредителски елементи“ е започнала през 2011 г. вълната от безредици в монархиите край Персийския залив, провокирана от „арабската пролет“ в Тунис, Египет и други държави.

Кувейтските власти бяха принудени да изпълнят някои искания на митингите, главно с финансов характер. Същевременно обаче взеха ред сурови мерки. Постановено бе например смъртно наказание за трима иранци, обвинени в шпионаж в полза на Техеран, а външното министерство на Кувейт отзова от Иран посланика на страната.

Броят на шиитите в новия парламент е сведен до минимум; това според експерти е в интерес на управляващата династия. Показателно е, че местата, заемани преди от шиити, днес са в ръцете на либералния лагер. Това осигурява на емира Сабах ал Ахмад възможността да запази имиджа на умерен политик. Главно в очите на САЩ – основен съюзник на страната и неин спасител от иракската окупация през 1991 г.

Според западни аналитици Кувейт може всеки момент да се превърне в нова арена на конфронтация между сунити и шиити, поемайки щафетата от съседните арабски страни – Саудитска Арабия, ОАЕ и особено Бахрейн, където шиитското мнозинство се оплаква, че управляващата шиитска династия го подлага на дискриминация.

Петролногазовите монархии край Персийския залив стават поле на геополитическа битка между двата основни антагониста в ислямския свят – сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран. Шиитите в тези страни са заложници на тази конфронтация, в която кувейтският емир Сабах ал Ахмад категорично подкрепя саудитския крал Абдула.

БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.