Китайците дойдоха в Кипър

Никозия, гръцкият Кипър.
Снимка: Снежана Аврамова

Над хиляда китайски инвеститори са купили жилища в Кипър през последната година, възползвайки се от предоставената им облага да получат виза, която им позволява да се движат в страни от ЕС, пише британският в. „Таймс“.

Властите в Кипър промениха процедурата по издаването на визи за богатите имигранти, за да се опитат да насърчат инвеститорите на острова.

Законът позволява на чужденец, собственик на къща на стойност най-малко 300 000 евро, да получи право на постоянен престой, като досега стотици китайски гражадни са придобили вили на острова, за да могат да пътуват по-свободно в Европа.

За постоянния престой се изисква още чужденецът да докаже, че няма утежнено криминално досие и да внесе 30 хиляди евро за малък срок от време в местна банка.

Цените на имотите в Кипър са паднали с най-малко една трета.

На фона на конкуренцията на други страни като Испания, която също иска да предложи статут за пребиваване срещу покупка на недвижим имот, Кипър опрости в средата на 2012 г. стъпките за получаване на статут за постоянно пребиваване, които сега се смятат за най-благоприятните в Европа.

Според отговорна служителка от телекомуникациите, станала посредник за китайски инвеститори, кандидатите за разрешително за престой са основно бизнесмени, повечето от които са купили имоти по крайбрежието, специално в Пафос.

Китайците купуват жилища чрез агенти, специализирани в издаването на визи. Те не се интересуват от самата къща, а от статута за пребиваване, обясняват експрети по недвижими имоти на острова.

Данните показват, че над 80 на сто от китайските имигранти в Кипър са концентрирани в Пафос, където миналия месец компанията China Glory National Investment базирана в Хонг Конг пое ангажимент да инвестира 290 милиона евро в голф курорт на стойност 1,5 млрд. евро.

Компанията вече отвори свое бюро в Никозия.

Става дума за строежа на две голф игрища в района на град Пафос в южната част на Кипър.

Кипърският президент Никос Анастасиадис наскоро лично прие президента на китайската компания.

Очакванията са първоначалните приходи за държавата от тази инвестиция да възлязат на 40 млн. евро. След приключване на строителните работи в следващите три години приходите на държавата ще достигнат 300 млн. евро.

Ползи от проекта ще настъпят и по отношение на заетостта, тъй като се преценява, че около хиляда души ще бъде наети за работа на съоръженията.

Президентът на китайската компания заяви, че има решение на управителния съвет на компанията в реализацията на проекта да бъдат включени възможно повече кипърци.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.