Путин се кара за по-добър военноморски флот

Русия ще строи „конкурентоспособен флот“ и ще произвежда оръжия само със собствена техника

Военни кораби отбелязват 225-ата годишнина от основаването на руския черноморски флот в украинското пристанище Севастопол. Снимка: Ройтерс

На съвещание за изпълнението на държавните поръчки за отбрана, състояло се веднага след празника на руския военноморски флот, президентът Владимир Путин разкритикува военното корабостроене, информира печатът в Русия.

Създаването и изпитанията на ред кораби, подводници и оръжия за тях се проточват твърде много, заяви Путин. Не му харесва също днешното ценообразуване в системата, липсата на взаимодействие между разработчиците и хората, които монтират оръжията на бойната техника, пише „Московский комсомолец“. „Това на нищо не прилича“, цитират вестниците коментар на държавния глава.

Путин отбеляза, че има известни успехи в решаването на основната задача пред флота – модернизация и превъоръжаване в най-кратки срокове, посочва обаче „Комсомолская правда“.

Миналата година влезе в строя стратегическата атомна подводница „Юрий Долгоруки“, модернизирани бяха още два подводни ракетни крайцера, ремонтирани бяха общо 748 кораба. Скоро ще бъдат готови още три модерни подводници, напомни руският държавен лидер.

Президентът даде половин година за решаване на проблемите, открити в диалога между военните и промишлеността, съобщи след съвещанието вицепремиерът Дмитрий Рогозин, шеф на правителствената военнопромишлена комисия. Единствена причина да се понижи качеството на строените кораби според него е „пълното съсипване на системата за военно приемане на продукцията по времето на предишния министър на отбраната“ Анатолий Сердюков, пише „Комерсант“.

Според Рогозин държавната поръчка за отбраната в Русия ще включва занапред единни договори за оръжията, електрониката и силовите агрегати, съобщава „Независимая газета“ с пояснението: „Владимир Путин настоява новите бойни кораби да бъдат спускани на вода без протакане и въоръжени“.

Изпълнението на държавната програма по въоръженията засега не е застрашено, но вицепремиерът все пак заяви, че се подготвя нова – за периода от 2016 до 2025 г. Рогозин каза, че тя предвижда дори строителство на самолетоносачи, но решението ще зависи от руските геополитически интереси, добавя всекидневникът.

Новият документ ще отдалечи хоризонта на планиране в корабостроенето от 10 на 30 години, колкото е горе-долу жизненият ресурс на един боен кораб. Това ще спести средства от бюджета и ще позволи на Русия да изгради конкурентоспособен флот, пише „РБК дейли“, добавяйки уточнение на Рогозин: „Флот, изключващ самата възможност някой да мисли за агресия срещу страната ни“.

Разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън не съдържат нищо, което да е тайна за Русия, каза вицепремиерът, цитиран в изданията.

Възможно е изтичане на тайни не само чрез открити мрежи – рискове създава например използването на вносно оборудване във военните предприятия, изтъкна Рогозин, чиито думи предава „Известия“.

Според руския вицепремиер се купуват например машини с вносен софтуер, който би могъл в определен момент да изключи техниката или да изпрати до своя производител съобщение какво произвеждат машините в момента.

В тази връзка Рогозин заяви, че всички руски въоръжения ще се произвеждат с руско оборудване. И подчерта, че поради специфично организираната система за контрол в Русия появата на „руски Сноудън“ е практически невъзможна, добавя „Известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.