Искането за оставка веднага, тук, сега, е губеща стратегия

Доц. д-р Любов Минчева. Снимка: личен архив

Искаме правова държава, а не единствено подмяна на партийните елити

Гражданските протести срещу олигархия, корупция и криминализация са маратон, а не еднократен акт.

Температурите се качват, а с тях възможно и публичните страсти. Искам да споделя моята гледна точка към момента. Моето послание накратко: „Свършена е огромна работа; Време е за отдих; Наесен – пак!“

Ще аргументирам посланието си по точки:

Извършена е огромна работа!

1. Извършена е огромна работа. Гражданското общество в България е вече будната съвест на демокрацията. След двумесечни протести, който и да дойде на власт, ще знае, че управлява интелигентно и отговорно гражданство.

2. Гражданските протести до честванията на Бузлуджа, имаха общо национален характер. Те излъчиха ясни, разумни и недвусмислени послания: край на корупцията, олигархията, мафиотозацията и непрозрачността в България! Ние искаме демократична, цивилизована и правова държава.

3. Гражданските протести след Бузлуджа, са вече по-скоро партийно оцветени. Чудесно е, че те най-сетне имат свое потенциално политическо представителство. Това е огромен успех! Граждански протести без лидерство, но с радикализъм и с максималистични искания – са си жива анархия. Аз разпознавам Реформаторският блок като потенциален политически чадър над „горещите протестиращи глави“. Дано скоро се появят и други такива чадъри. I want to know that someone cares for me! (б. р. – искам да знам, че някой се грижи за мен).
Време е за отдих!

4. Искането за оставка, веднага, тук, сега е губеща стратегия. Недоумявам как гражданството може да се самонавива и настоява за тази очевидна авантюра. Каза се ясно: При избори към днешна дата БСП и ГЕРБ сменят местата си; ДПС е вътре; малък шанс за Реформаторския блок.

Не одобрявам високия залог на изборите. Реформаторите не са готови за тях. Реформатори, очаквахме ви дълго! От 12 години насам присъствието ви е периферно в политическия живот. Чудесно е, че днес ви има. Но, моля, подгответе добре пътешествието преди да стартирате машината. Не се сърдете на БСП и ДПС, че през последните 12 години вас тук почти ви нямаше. Това си е ваш пропуск. Подгответе поправката му достойно, защото очакванията ни към вас са високи. Няма да ни разочаровате вече, нали?

5. Деолигархизацията и декриминализацията са процеси, които ще заемат много време. Да починем малко? Та нали пак ще сме пред парламента като коректив на всеки политически гаф в бъдеще? Приятели, колеги, да не се разбягате в различни посоки след потенциалите избори?! Моля ви, останете верни на първоначалното си послание. Нека винаги искаме правова държава, а не единствено подмяна на партийните елити.
Наесен – пак!

6. Много въпроси за наесен.

Първи от тях: Кога ще се научим да разпознаваме приоритетите; Да делим съществено от не-съществено? Да не ставаме жертва на „чудовищни образи“, създадени от бълнуващ пост-тоталитаризьм?

В България има много икономически експерти. Някои от тях държат дипломи от западни ВУЗ-ове. Аз искам:

(а) един такъв експерт да направи оценка на риска на икономически и финансови загуби при потенциална смяна на властта днес?

(б) да очертае формалните параметри на възможните ни икономически връзки с Русия. Русия е икономически партньор, какъвто днес е и Китай. При какви условия да търсим и договаряме партньорство с тях?

(в) да даде процентен израз на повдигнатите проблеми в актуализацията на бюджета. Моля, не говорете с цифри. В националния бюджет цифрите по определение са големи. Говорете в проценти, за да разберем какви са залозите на бюджетната актуализация.

Втори въпрос: Необходима е спешна работа в сектора на сигурността. Криминализацията на държавата в годините на прехода започна със сливането на политиката с престъпните мрежи. Декриминализацията е въпрос, нетърпящ отлагане днес. Конституционни промени; Съдебна реформа – това са само някои от стъпките, с които трябва да започнем. Трябва да изработим механизъм, компенсиращ неосъществената лустрация в България.

Трети въпрос: Уважаеми управляващи и неуправляващи политически партии, използвайте сезона на отпуските и говорете с ушния ви лекар. Отворете ушите си за гласа на народа. „Numbers matter, don’t you know?!“ (б. р. – броят има значение, не знаете ли?). Много хора излязоха на протестите. Много дълго протестираха те. Да бяхте излезли пред тях. Да, щяха да ви освиркат. Щяха да ви обидят. Но щяхте да знаете, че сте подали ръка, дори и формално. Покажете им, че тези хора значат нещо за вас! Вие им го дължите!

Четвърти въпрос: Медии, блогъри, анализатори и прочие, моля, използвайте сезона на отпуските да говорите с очния си лекар. Много сте черногледи! Предавате черногледството си на цялото общество. Говорете и сьс специалист по „болно гърло“. Никак не редактирате първичните си текстове! Моля, направете усилие и изхвърлете от тях цинизмите, ругателствата. Разберете, това е тежко социално заболяване! По целия свят станахме известни с Терминал 2 и със себеругателството си и с нихилизма си. Мислете и за друго: Орешарски някой ден ще си отиде; ще забравим и за Бойко. Ама България остава в световната история с образите създадени за нея от днешни черногледи „интелектуалци“.

Пети въпрос: Граждани, обичам ви!

––––-
* Авторката е доцент в Софийския университет и доктор по политология от университета в Мериленд, САЩ. Текстът е от личната й страница във Фейсбук, заглавията са на e-vestnik.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.